Immár 130 éve segítenek a bajban a csabrendeki tűzoltók

2020.08.18

A helyi önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tűzoltó szervezete megalakulása 130. évfordulóját ünnepelte a nagyfödémesi Önkéntes Tűzoltó Szervezet tagjaival.

A program ünnepi szentmisével kezdődött a Római Katolikus Templomban, majd a résztvevők megkoszorúzták a Szent Flórián szobrot. Az ünnepi közgyűlésen, a Művelődési Házban emléktárgyakat és elismeréseket vehettek át többen is.

A Magyar Tűzoltó Szövetség emléklapját Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok adta át Mezei József alelnöknek 24 évi elnöki munkájáért. A Szent Flórián Érmet Németh Ottó elnökségi tag és Turcsi József korábbi polgármester, egyesületi tag kapta, a Kárpát Haza Érmet a nagyfödémesi Önkéntes Tűzoltó Szervezet elnöke, Tóth Gyula és a parancsnok, Kiss Mihály kapta a kiváló határon túli együttműködésért. Tűzoltó Szolgálati Érmet vehetett át Bakos Katalin 10 éves szolgálatért, Hoffman Béla, Kiss Sándor és Vágner Gábor 25 éves szolgálatért.

A Veszprém Megye Tűzvédelméért Arany Fokozatot érdemelte ki Soós Zoltán elnökségi tag és Gőgh Ferenc Nagyfödémes polgármestere a határon átnyúló kapcsolat támogatásáért. A Veszprém Megye Tűzvédelméért Ezüst Fokozatot kapta Németh Péter parancsnok és Karácsony Attila elnökségi tag, a Veszprém Megye Tűzvédelméért Bronz Fokozatot Soós Veronika és Vinczéné Soós Katalin egyesületi tag vehette át. Dísztőrt kapott Bérczi László tűzoltó dandártábornok, Országos tűzoltósági főfelügyelő, Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok elnök, Dányi Béla tűzoltó dandártábornok igazgató.

A csabrendeki helyi önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tűzoltó szervezete megalakulása 130. évfordulóján Bérczi László dandártábornok átadta a VW Amarok mentőszervezeti gépjármű kulcsát Csík Gábor elnöknek
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ünnepség cégér avatással folytatódott, a tűzoltó szertár falára a helyi kovácsmester, Csík Tamás, a népművészet ifjú mestere készítette a cégért, amely a község egy dísze is egyben. A cégért Németh Péter parancsnok leplezte le, majd átvette az egyesület új gépkocsiját, amely egy 1986-os évjáratú Ifá-t vált fel a munkában, hogy ha kell, akár a Balaton-felvidéken is segíthessenek a csabrendeki tűzoltók. Bérczi László dandártábornok átadta a VW Amarok mentőszervezeti gépjármű kulcsát Csík Gábor elnöknek, megköszönve az egyesület munkáját. A gépkocsit Bagi Ádám atya áldotta meg, majd a barátságfa ültetés zárta az eseményt.

Nagyfödmes és Csabrendek 1996-ban kötött együttműködési megállapodást, hogy a két település intézményei, vállalkozásai, civil szervezetei és állampolgárai között szoros kapcsolat alakuljon ki. A nagyfödémesi Önkéntes Tűzoltó Szervezet elnöke és a csabrendeki egyesület 2000-ben került kapcsolatba egymással, azóta jó barátságot ápolnak, ennek tiszteletére ültette a két település tűzoltóságának vezetése a facsemetéket. Az ünnepségen a hegykői tűzoltózenekar közreműködött.

Forrás:https://www.veol.hu/