Iskolakezdéssel kapcsolatos felhívás fokozott szolgálat ellátásra

2014.09.01

Borbély Zoltán alelnök úr felhívása az iskolakezdéssel kapcsolatos fokozott szolgálat ellátására.

Tisztelt Polgárőrök!

Ismert előttetek, hogy a nyár elmúltával az őszi iskola- és óvodakezdés mind a gyermekek, a szülők, a hatóságok számára évente megújuló feladatot jelent, odafigyelést kíván. A gyermekeknek a nyári szünidő után nem csak az oktatással járó feladatok jelentenek újdonságot, hanem a közlekedésbe is újra bele kell szokniuk, tanulniuk. A szülőknek szintén fel kell venni a ritmust a gyermekek napi óvodába- iskolába érkezése, elhozása, utaztatása miatt alakul át, megváltoztatja a reggeli és délutáni programokat, szokásokat, a szülőtől is alkalmazkodást, nagyobb odafigyelést kíván. Ezen tényezők összessége növeli a baleseti kockázatot.

A rendőrség - a polgárőrséggel, egyéb társhatóságokkal együtt - minden évben szeptemberben tanévkezdéskor a reggeli kezdési és délutáni oktatás befejezési időpontokban (természetesen indokoltsága esetén a tanév folyamán is) az iskolák környékén fokozza jelenlétét, a balesetek megelőzése, a biztonságos közlekedés biztosítása, a forgalom segítése céljából.

2014. évben sem lehet más célunk, hogy a polgárőr egyesületek működési területén található valamennyi oktatási intézménynél most is megerősítő szolgálatot lássunk el és minden egyes balesetveszélyesnek ítélt helyen jelent tudjunk lenni.

Tisztelt Polgárőr Kollégák!

Cselekedjünk közösen, hogy megelőzzük a baleseteket, kérlek benneteket segítsétek a helyi rendőri erők munkáját. Vegyétek fel a kapcsolatot a működési területek szerinti rendőrkapitánysággal, annak közrendvédelmi-, közlekedésrendészeti vezetőjével, tájékozódjatok, hogy az adott területen hol, miben tudnátok segíteni a feladat végrehajtása során. Szívesen vesszük jelzéseiteket is, melyik iskola környékén, hol milyen hiányosság,, megoldásra váró probléma merül fel, ami a gyermekek, a közlekedők számára veszély forrást jelent. Melyek az adott település iskolai (óvodai) forgalmas útvonalai, járdái, átkelőhelyei, melyek a jellemző közlekedési időpontok, esetlegesen milyen szabályszegő magatartást tapasztaltatok a közlekedők részéről.

A megelőző évek hagyományosan jó tapasztalataira alapozva bízom a fokozott szolgálatellátás vállalásában, az együttműködésetekben, abban, hogy sikerül a gyermekbaleseteket a rendőrséggel közösen megelőzni, az oktatási intézmények közelében a közlekedésbiztonságot megerősíteni, és fenntartani.

A Polgárőrség együttműködésével balesetmentes településeket kívánok!

Tisztelettel:

Borbély Zoltán

VMPSZ szakmai alelnöke