„Ismerj meg, és fogadj el”

2019.12.09

Nagyvázsonyi Polgárőrség kezdeményezésére 2019. október 17-én a Kinizsi Pál Általános Iskolában nem szokványos tanórák megtartására került sor.

Elsődleges célunk az volt,hogy a kisebb gyerekek megismerjék az érzékszervi fogyatékossággal élők életét, játékaikat és a mindennapi életüket segítőtárgyakat. Meghívásunkat elfogadta a Mozgássérültek Aktív Egyesülete Ajka, vezetőjük Mesterházy Zsolt és a Vakok Veszprém Megyei Egyesülete vezetőjük Uszics Márta. A mozgássérültek kerekesszékkel érkeztek és meséltek mindennapi életükről. A bátrabbak kipróbálhatták, hogy kerekesszékkel hogyan lehet közlekedni. A látássérültek egy meglepetéssel készültek, hiszen elkísérte egyikőjüket vakvezető kutyája is. Csodálkozás fogadta,hogy mennyi parancsszót ismer egy kutya. Sőt még a Braille írás segítségével olvastak is a tanulók,és megismertek sok olyan társas játékok, ahol a hang után lehet játszani.


A 7.-8. osztály egy egész másfajta rendhagyó órán vett részt. VEMKH Veszprémi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztály munkatársa érdekes és elgondolkodtató előadást tartott a tetoválás és piercing témakörében. A gyerekek figyelemmel hallgatták,hogy milyen veszélynek teszik ki magukat,ha nem engedéllyel rendelkező helyen tetováltatnak, illetve a bejuttatott festékanyag milyen kémiai tulajdonságokkal bír. Az előadó kitért arra is,hogy milyen fontos ismerni azt,hogy mit tetováltatunk,milyen jelképet,illetve, hogy a piercing helyét is mennyire fontos meggondolni szervezetünk további egészséges működésének megtartása érdekében.
Ezt a kezdeményezést minden tanévben folytatni szeretnénk kapcsolódva A Fehér bot (a vakok és gyengénlátók) nemzetközi napja rendezvényekhez.

Forrás: Nagyvázsonyi polgárőrség