Jól teljesítettek a polgárőrök

2017.03.02

Sikeresen teljesítette valamennyi vállalt feladatát a tavalyi évben a Pápa Városi Polgárőrség. Idén is folytatják a rendőrséggel való közös járőrözést, valamint jelen lesznek a város nagyrendezvényein.

A Pápa Városi Polgárőr-ség immár 22 éve van jelen a lakosság életében. Szolgálataikat önként, szabadidejükben, ellenszolgáltatás nélkül végzik a bűnmegelőzés és a rendezvénybiztosítás terén. Jelenleg 35 tagjuk van, ebből kétharmad aktív. Ők azok, akik rendszeresen járnak szolgálatba és bármikor hadra foghatók - tudtuk meg Barcza Lászlótól, aki 2016 februárja óta látja el az elnöki teendőket a polgárőrség élén. Mint mondta, kezdetben voltak pénzügyi nehézségeik, de mostanra sikerült megoldani ezeket.

A pápai polgárőrség lovastagozattal is rendelkezik, melynek tagjai a hegyközségek - az Öreghegy, a Kishegy és a Törzsökhegy - rendjére vigyáznak a nyeregből Fotó: Polgár Tibor

- Miután a város és a megyei polgárőrszövetség támogatásának köszönhetően továbbra is fenn tudtuk tartani gépjárműveinket és az üzemanyagköltség sem jelentett gondot, részt vettünk a városi nagyrendezvényeknek az őrzésében, biztosításában. Továbbá elláttuk saját szolgálatainkat, illetve a rendőrökkel való közös járőrözést. A saját és a közös szolgálatokban általában egy-két polgárőr vett rész, míg a városi rendezvényeken nagyobb létszámban voltunk jelen. A Március 15-i ünnepségre és a ballagásra ezúttal is érkezett segítség a járásból, közel negyven főre volt szükség a rendezvények biztonságos lebonyolításához. Természetesen, ha hívnak bennünket, mi is szívesen megyünk segíteni más településekre - hangsúlyozta Barcza László. Elmondása szerint a pápai polgárőrség közel másfélmillió forintból gazdálkodott 2016-ban. A várostól 700 ezer, a megyei polgárőrszövetségtől 500 ezer, a Pápai Huszáregyesülettől 130 ezer, míg a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központtól 40 ezer forint támogatást kaptak a munkájukhoz. A pénzből elemlámpák, kabátok és bakancsok vásárlására is futotta, valamint világító fényhíd került az egyik polgárőrautóra.

- Idén szeretnénk tovább folytatni a formaruhák vásárlását, hogy valamennyi tagunk egységes öltözetben tudjon megjelenni a rendezvényeken. Tavaly a megyétől kaptunk láthatósági mellényt, illetve vásároltunk kabátot és bakancsot azoknak, akik rendszeresen járőröztek. Vettünk nyárra sapkát és rövid ujjú polgárőringet, de szükségünk van még nadrágra és mellényre. A célunk, hogy év végére mindenkinek legyen új felszerelése. Ezenkívül tervben van két gépjárművünk teljes felmatricázása - tette hozzá az elnök. A pápai polgárőrség 2017-ben is ellátja saját szolgálatait, valamint a rendőrséggel való közös járőrözést. Az előző évekhez hasonlóan a hegyközségekben - az Öreghegyben, a Kishegyben és a Törzsökhegyben -, valamint a város egyes közterületein teljesítenek szolgálatot. Barcza László megjegyezte, polgárőrtársai a hét minden napján járőröznek az esti órákban, általában két óra időtartamban. Lovastagozatuk a hegyközségek rendjére vigyáz. Munkájukhoz a lovakat a Pápai Lovasiskola biztosítja. A Hagyományok Hegye Egyesülettel kiváló a kapcsolatuk, de valamennyi közösséggel és városi intézménnyel jó viszonyt ápolnak. A jövőben szeretnének még aktívabban jelen lenni a város hétköznapjaiban - fűzte hozzá a helyi polgárőrök vezetője.

A Pápa Városi Polgárőrség várja új tagok jelentkezését, hogy a rendőrséggel együttműködve minél többen tegyenek a közbiztonság megőrzéséért, a lakosság védelméért.

Forrás:https://veol.hu