Két évtized után mondott le tisztségéről a lovasi polgárőrség alapító elnöke

2019.02.17

Húsz évig irányította a helyi polgárőrséget Szűcs József, de tavaly decemberben az elnökségi ülésen lemondott. A váltás saját döntése volt, korára és elfoglaltságára való tekintettel. Az új vezetésnek sikereket és megújulni tudást kíván a továbbiakban.

- 1997-ben költöztünk Veszprémből Lovasra. Ekkor több polgárőrség is alakult a környéken, és úgy gondoltam, hogy én is szeretnék tenni valamit a településért, ezért megalakítottuk a helyi civil szervezetet. Épp a napokban került a kezembe, hogy 1998 őszén kaptam egy köszönőlevelet az akkori almádi rendőrkapitánytól, hogy megalakult Lovason a polgárőrség. Hivatalosan bejegyezve azonban 2004 áprilisától vagyunk - kezdi a beszélgetést Szűcs József, miközben egy korábbi Napló-cikket mutat, mely az alakulásukról íródott.

Szűcs József: Úgy gondoltam, hogy én is szeretnék tenni valamit a településért, ezért megalakítottuk a helyi civil szervezetet

Fotó: Szendi Péter

Szívesen tekint vissza az elmúlt húsz évre, ugyanakkor nagyon nehéz volt megszervezni, hogy az emberek szabad­idejüket feláldozva tegyenek a községért, a köz ügyeiért. A szervezet munkájára mindig számíthatott az önkormányzat a különféle eseményeken. Ilyen volt például a falunapok, a Lovasi esték, illetve a nemzeti ünnepeken való részvétel. József büszke arra, hogy évről évre csökken a bűnesetek száma a településen, és ez nyilvánvalóan betudható annak, hogy aktívan működik a polgárőrség. Mindig is jó kapcsolatot tartottak a rendőrséggel, kezdetben az almádi körzethez tartoztak, most pedig a füredihez.

Az elmúlt évek során sikerült több fejlesztést is maguk mögött tudniuk. Vásároltak kerékpárokat, egyenruhákat, olyanokat is, amelyeket télen is tudnak használni. Drónt is vettek, az üzemeltetésével kapcsolatban jelenleg is gyűjtik a tapasztalatokat a célszerű használathoz.

- Sok tényező közrejátszott abban, hogy én decemberben lemondtam. Úgy érzem, most jött el az idő, hogy a fiataloknak átadjam a stafétabotot. Természetesen, ha kívánják, hasznos tanácsaimmal továbbra is ellátom a szervezetet, de már nem igazán szeretnék a polgárőrség életében közreműködni - fejezte be a beszélgetést Szűcs József, aki elmondta, hogy megnőtt az elmúlt évben a támogatási összeg. A növekedésébe belejátszott, hogy többen támogatni szeretnék az önkormányzatot, a település bekamerázása érdekében, ami a tapasztalatok alapján növeli a közbiztonságot.

Forrás:https://www.veol.hu/