Kétnapos szakmai programot rendezett az OPSZ Tagozata az állatvédelem jegyében

2023.08.22

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Kutyás-szolgálati és Állatvédelmi Tagozata kihelyezett elnökségi ülést és szakmai brainstorming napot tartott Sümegen.

A Tagozat létrehozásának alapvető célja volt– az Országos Polgárőr Szövetség iránymutatásai alapján – a Polgárőrség kutyás képességének megőrzése és fejlesztése, továbbá az állatvédelmi tevékenység támogatása a Polgárőrség rendvédelmi, közigazgatási és civil szervezetekkel történő kapcsolatának és elismertségének a fokozása, valamint a lakosság szubjektív biztonságérzetének a növelése érdekében.

A rendezvényen részt vettek a Tagozat elnökségének a tagjai, Szántó Krisztián és Tóth Gábor elnökségi tag, Dr. Nagy-Tóth Nikolett Ágnes kommunikációs elnökhelyettes, Morva László r. ezredes, főosztályvezető, Dr. Vetter Szilvia, a "Közös ügyünk az állatvédelem" Alapítvány kuratóriumi elnöke, Dr. Nagy Csilla állatvédelmi szakjogász, a Magyar Birtokvédelmi Szövetség főtitkára, valamint a rendőrség helyi vezetői, a polgárőrség helyi vezetői, civil szervezetek és a sajtó meghívott képviselői.

Molnár Zoltán, az OPSZ Kutyás-szolgálati és Állatvédelmi Tagozat elnöke megnyitó gondolataiban kitért arra, hogy rendkívül büszke a sümegi kötődésére, külön köszöntötte Végh Lászlót, Sümeg polgármesterét, Gerecs István r. alezredes kapitányságvezetőt és a polgárőrség helyi vezetőit.

Sümeg polgármestere köszönetét fejezte ki, hogy a kutyás polgárőrök "fővárosáva", központjává vált Sümeg, ahol jó a közbiztonság és a kapcsolat a rendőrökkel, polgárőrökkel. Végh László is kiemelten fontosnak tartja az állatvédelem ügyét.

Az ülésen a Tagozat vezetősége megtárgyalta és elfogadta a Kutyás-szolgálati és Állatvédelmi Tagozat ügyrendjét, valamint a Kutyás-szolgálati és Állatvédelmi Tagozat 2023. évi költségvetését.

A rendezvényen a résztvevők számba vették az Állatvédelmi Szakértői Testület megalapítása óta eltelt idő szakmai tapasztalatait, a Testület működési szabályait, valamint a szakmai tevékenységével kapcsolatos oktatási tervezetet is megtárgyalták.

Dr. Frigyer László r. alezredes, általános elnökhelyettes az állatvédelem fontosságát hangsúlyozta, a 66 ezer polgárőr sokat tud segíteni ezen a területen. "Egységben az erő"- zárta gondolatait az alezredes.

Óriási társadalmi támogatottság áll az állatvédelem mögött- hangsúlyozta Dr. Vetter Szilvia kuratóriumi elnök. Bemutatta a jelenlévőknek az Állatvédelmi Kódexüket, a polgárőrök számára készülő tananyagukat, gondolataiban kitért a bűnmegelőzés fontosságára.

Dr. Nagy Csilla állatvédelmi szakjogász, főtitkár tökéletesnek tartja az állatvédelmi jogrendszert, aki fontosnak tartja a jegyzők szerepét és képzését.

A szakmai napon Polgárőr kutyás bemutatót és érzékenyítő programot is tartottak a kollégák Szántó Krisztián elnökségi tag vezetésével.

A Sümegen megrendezett kétnapos közös szakmai képzési program zárásaként tapasztalatcserét, valamint közös szakmai és kulturális programot szervezett az elnökség a helyi kutyakiképző civil szervezetekkel és a rendőrség helyi vezetőivel.

Szöveg: Dr. Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: OPSZ Kutyás-szolgálati és Állatvédelmi Tagozat