Kovács Imre VMPSZ Elnök levele Zámbó Péternek az OPSZ Alelnökének

2014.08.20

Kovács Imre VMPSZ Elnöke tájékoztatja az OPSZ Alelnökét Zámbó Pétert.

Tisztelt Alelnök Úr!

A járási koordinátorokkal kapcsolatban szeretném elmondani, hogy a járási koordinátorok tevékenységi jegyzékét, minél hamarabb aktualizálni kell a tevékenység fontosságágnak elismerése mellett. Úgy tudnám kifejezni, hogy a koordinátor a járásban a polgárőrség "helytartója" kell hogy legyen. Nagyon fontos, hogy a pénzügyi támogatások felosztásánál a megyei szövetség elnökségével együtt a véleménye meghatározó legyen. A járásban lévő egyesületek véleményezését kiismeri legjobban ha nem a járási koordinátorok.. aki kapcsolatot tart sz egyesületekkel és a társadalom egyéb szereplőivel. El kell érni, hogy az egyesületek ismerjék el igényeljék a támogatásukat.

Fontos eleme , hogy benn az hogy havi szinten a rendőrséggel való kapcsolatrendszert-- értékeljék elemezzék, tervezzék ahol szükséges a járásban lévő egyesültei vezetők valamint a körzeti megbízottak szolgálati megbeszélése az informatika világában is a kapcsolattartás legfontosabb a baráti emberi személyes kapcsolat. Így tudjuk növelni a rendőri létszám pótlását nyilván olyan rendőri tevékenységek kapcsán ami, általános bűnmegelőzési feladatok fokozott közterületi jelenlét a beszélgető rendőr, polgárőr. Személyesen fontosnak tartom, hogy havi szinten legalább az adott településem 2 alkalommal közös rendőr,polgárőr szolgálat legyen ahol a állampolgárok megszólíthatják a rendőrség és a polgárőrség képviselőit elmondhatják véleményüket javaslatukat , és itt a helyszínen esetleg találnak rá megoldást.

Látni kell, hogy sok embernek véleménye van, de nem fognak menni a rendőrség panaszirodájában a bejelentésükkel, és véleményükkel kapcsolatban. A jelenlét nem csak a szubjektív biztonság érzete növeli, hanem a tényleges biztonságérzetet is. Így polgárőreink alapvetően közbiztonsági szolgáltatást tudnak nyújtani. Azoknak a polgárőröknek a részére akik a rendőrrel való közös szolgálatra alkalmasak és vállalják az érintett megyei főkapitányság tartson oktatását úgy a polgárőr törvényből valamint í rendőrségi törvény rájuk is vonatkozó részleteiről. Kiemelten az intézkedés taktikai oktatás végrehajtására gondolok. Veszprém megyében nem azért jó mondhatnám kiemelkedő a rendőrség és a polgárőség kapcsolata mert úgy lett, hanem hosszú ideje tartó emberi és szakmai kapcsolatrendszerbe foglalta.

Minden állampolgár alkalmas polgárőrnek lenni, mert tevékenységen belül korra nemre való tekintet nélkül mindenki számára van feladat. Az informatika fejlesztésével fontosnak tartom a járási koordinátorok és megyei elnökök rádióval való ellátását így az ügyelettel, egymással és megyei elnökök között közvetlen kapcsolat tud megvalósulni. Nyilván az elmondottakon kívül még nagyon sok olyan jellegű tevékenység létezik amit be kell építeni át kell ültetni a polgárőri tevékenységhez ilyennek tartom a jövőben való elindításában a társadalmi információ szerzési projectet, aminek a lényege , hogy nemcsak közbiztonsági szakszolgálattal, hanem a bűnügyi szakszolgálattal is aminek lényege,hogy a polgárőrség néhány tagja a bűnügyi szoláglattal közvetlen kapcsolatot tartson és így a direkt információ szerzés jobban Tudjuk, hogy a megelőzés a legeslegfontosabb elem. megvalósul.

Tisztelt Alelnök úr!

Helyhiányában ezeket a gondolatokat óhajtottam közölni, és ezért tartanám fontosnak, hogy a bűnmegelőzési munkacsoport végezzen ilyen jellegű javaslattevő feladatokat.

Köszönöm, hogy meghallgattál!

Tisztelettel:

Kovács Imre

Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség

elnöke