KÖZGYŰLÉS - Sümeg, 2012. május 5.

2012.05.05

Május 5-én, Sümegen megtartotta éves közgyűlését a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége. Az eseményen a 234 küldöttből 200 fő képviseltette magát. A sümegi művelődési házban a polgárőrök és az országgyűlési lépviselők között kiemelkedően magas volt a rendőri vezetői létszám is.

Kovács Imre, a szövetség elnöke beszédében elmondta, hogy a megyei egyesületek eddig is és továbbra is a törvényben előírt keretek között végzik munkájukat. Ismertette hogy tavaly több mint négyszáztizenegyezer órát voltak a megye polgárőrei szolgálatban. Ennek tíz százalékát rendőrséggel közösen. Elmondta azt is, hogy az országos közgyűléseken mindig jelen volt, és méltóan képviselte a megyét, amit dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke beszédében megismételt, megerősített, és egy kiváló elnöknek jellemezte őt. Az OPSZ elnöke ismertette hogy az elmúlt évben, az országos szintű közbiztonsági akciókban szinte minden egyesület részt vállalt. Az egybegyűltek megismerhették az erre az évre előirányzott, végrehajtandó feladatokat.

Korponai László a pénzügyi- és gazdasági beszámoló részeként ismertette a tavalyi év pénzügyi bevételeit és kiadásait, valamint ismertette az idei évre irányzott pénzügyi bevételeket, kiadásokat.

Az alelnök beszámolója után a különféle bizottságok beszámolói és annak elfogadása következtek, majd dr. Túrós András méltatta a megyei polgárőrök megjelenését a közgyűlésen. Elárulta, hogy az új igazolványok tárgyalásai a végstádiumban vannak, és már ez évben elindulhat az igazolványok gyártása, amelyet - majd úgy, mint a személyi igazolványt - az okmányirodákban kell intézni. A gördülékenység érdekében - ha megoldható - szervezett csoportokban.

Ezek után a küldöttek szavaztak, a részükre megküldött, így megismerhetett új Alapszabály tervezetéről. Lehetőség volt arra is, hogy hozzászólásokkal azt a helyszínen kiegészítsék. Erre nem került sor, így a tervezetet 200 fő igen szavazatával egyhangúlag fogadta el a Közgyűlés.

A beszédek után elismerések átadása következett. Veszprém Város kitüntetettje idén Kun Lászlólett.

Polgárőr Érdemkeresztet arany fokozatot kapott:

 • Farkas László Gyulafirátót
 • Effenpergel József Nemesvita

Ezüst fokozatban részesült:

 • Vass Sándor Balatonfűzfő
 • Madár Tibor Borszörcsök
 • Szalai Tibor Pápa
 • Nagy Tamás Küngös

Bronz elismeréssel mehetett haza:

 • Slemmer István Balatonakali
 • Hopotovszki Balázs Dudar
 • Ónódi Sándor Kamond
 • Papp Attila Nyirád
 • Bubor Lajos Malomsok
 • Kulcsár Tibor Sümegprága

Sárkányölő Szent György Kitüntetést vehetett át:

 • Varga Sándor
 • Eső István
 • Hegedűs Gyula
 • Illyés László

A Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség Emléktárgy elismeréssel köszönte meg a közös munkát Veszprém megye két volt főkapitányának:

Csizmadia Gábor r. dandártábornoknak, Komárom-Esztergom megye főkapitányának és Dr. Bolcsik Zoltán r. dandártábornoknak, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatójának.

Díszkardot adományoztak:

Komenda József r. ftzls-nak (Zirci R.őrs), Molnár Zoltánnak, a Sümegi Polgárőrség elnökének és Piros Józsefrégiófelelősnek.

A "Veszprém megye ÉvPolgárőre" címet kapta Sikos Csaba noszlopi polgárőr, az "Év Polgárőr Egyesülete" címet pedig a Papkeszi Polgárőrség érdemelte ki.

Elismerő oklevelet vehettek át:

Dittrich Gábor Somlóvecse; Zabó Attila Karakószörcsök; Kőszegi FerencKirályszentistván; Blága Sándor Királyszentistván; id. Varga Zsolt Zirc; ifj. Varga Zsolt Zirc; Gelencsér István Pétfürdő; Leiner Norbert Öskü; Ritter József Balatonkenese; Berkes Zoltán Balatonvilágos; Boros Tamás Magyargencs; Valiczkó Ferenc Lovászpatona; Adamicz László Marcaltő; Tóth-Almási Péter Hidegkút; Nemes Zoltán Szentgál; Bán-Czuczai GyöngyiRigács; Baranyai József Káptalanfa; Papp Sándor Gyulakeszi; Sabján Géza Kisapáti; Németh Jenő Kővágóörs; Sütő Árpád Ábrahámhegy; Újhelyi Sándor Városlőd; Petró János Kislőd; Varga István Balatonfüred és Simon Kornél Zánka.


(Forrás: Rádió P. - Kiskőrösi László, Kiegészítések: Leiner Norbert titkár)