Közgyűlés Tolna vármegyében

2023.02.27

Évértékelő közgyűlést tartott február 25-én a Tolna Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége.

A közgyűlésen megjelent dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Szabó Csaba r. dandártábornok, Tolna Vármegyei Rendőrfőkapitány, Zsikó Zoltán a Tolna Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Porga Ferenc a TÖOSZ Tolna megyei tagozatvezetője.

Adományozással indult a közgyűlés. Dr. Túrós András OPSZ elnöke, Zsikó Zoltán Tolna Vármegyei közgyűlés alelnöke és Széles János a Tolna Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke adományozólevél formájában adták át Tolna Megyei Balassa János kórház főigazgatójának dr. Németh Csabának a több mint 15 ezer darab FFP2-es védőmaszkot és 1600 db védőszemüveget. Mint azt Széles János elmondta, a mai napon jelképes átadást tartunk, mert az adományt a kórház már megkapta.

A közgyűlésen a vármegyei szövetség megújította együttműködési megállapodását a TÖOSZ Tolna megyei Tagozatával, beszámoltak az elmúlt éves munkáról, a 2022. éves költségvetés végrehajtásáról, meghatározták a 2023-as év fontosabb feladatait és elfogadták a 2023-as év költségvetését és a vármegyei elnevezés miatt módosították a szövetség alapszabályát.

Az ülésen felszólalt Zsikó Zoltán, aki elmondta, hogy legfontosabb mondanivalója a köszönet. Bátaszékiként tudja, hogy nyugodtan engedheti a gyerekeket az iskolába, mert a polgárőrök védik őket, de védik a bor hegyvidéket is, és mint tanyatulajdonos is nyugodt lehet. Úgy gondolja jelentkezik polgárőrnek és ígéri, hogy szolgálatot is fog teljesíteni. Ugyanakkor ígérte, hogy a szövetség munkáját a Vármegyei Közgyűlés is támogatni fogja.

Szabó Csaba Tolna Vármegyei Rendőrfőkapitány megköszönte a polgárőrök munkáját. Elmondta, hogy nagyszerűen dolgoztak és a sokasodó feladatokban nagy segítség volt a polgárőrök tevékenysége. Ami fontos a hit, önbecsülés, tenni akarás, ez az, ami meghatározó, ezt soha ne felejtsük el.

Dr. Túrós András az OPSZ elnöke elmondta, hogy a vármegyei szövetségek közül Tolna megye talán a legjobb, ha osztályozná jelest adna. Mindenhol példamutató munkát végeztek, példának említette a határvédelmet. Az is példaértékű, hogy polgármesterek is részt vettek a határvédelemben és Széles János is ott volt. Az OPSZ elnöke a 2023-as évről elmondta. hogy gyökeresen megváltozott a körülmény, az infláció, pénzügyi problémák és migráció hatására is. Takarékosabb gazdálkodásra kell felkészülni. Az OPSZ nem kap kevesebb támogatást, mint 2022-ben, az alapköltségvetés az idei évben is meglesz. A kormánynak köszönhetően 1.250 millió forint a költségvetés, de ebből kevesebbet tudunk működésre fordítani, hiszen a cégautó adó szinte a duplájára emelkedett. Hozzátette, hogy elnökségi döntés alapján egyesületenként egy autónak a cégautó adóját tudja az OPSZ megfinanszírozni. A következőkben a kisebb-nagyobb vagyonelleni bűncselekmények nőhetnek, de ezek elsősorban nem a közterületen történnek. A polgárőrök elsősorban a közterületeken működnek, de jelzés értékű közterületi jogsértések lehetnek. 2023-ra több elképzelés is van, például a gondoskodó polgárőrség. Mit tehetünk a rászorulókkal kapcsolatban.

A közgyűlésen jutalmakat adott át dr. Túrós András és Széles János. Kiemelkedő tevékenységéért a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatában részesült Bálint Péter a Simontornyai Polgárőr Egyesület elnök.

Laptopot kapott a Bogyiszlói Polgárőr Egyesület és az Értényi Polgárőr Egyesület.

A polgárőrség és a rendőrség közötti kiemelkedő munkájáért elismerésben részesült dr. Joó Endre r. alezredes a Paksi Rendőrkapitányság munkatársa. A hosszú éveken keresztül kifejtett, polgárőrséget segítő tevekénységéért oklevélben részesült a rendőrség és polgárőrség közötti összekötő Zsiga Péter r. őrnagy úr.

Puskás Ildikó