KÖZLEMÉNY: Erdő- és szabadtéri tüzek megelőzése

2013.03.20

Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztály KÖZLEMÉNYE

KÖZLEMÉNY

Erdő- és szabadtéri tüzek megelőzése

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozott figyelmet kell fordítani az évről évre jelentkező veszélyforrásra: az erdőtűzre. Az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyeztetettebb időszak, ilyenkor Veszprém megyében évente több száz helyen keletkezik tűz. A szabadtéri tűzesetek különféle okokból gyulladhatnak, legtöbbjük azonban emberi gondatlanságra vezethető vissza.

A Megyei Tűzmegelőzési Bizottság éppen ezért kiemelt feladatként kezeli a vegetáció-tüzek megelőzését, az ezzel kapcsolatos figyelemfelhívást, tájékoztatást.

Megkezdődött az avar és a növényi hulladékok égetésének időszaka is, ilyenkor fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőkön kívüli területeken is, hiszen a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat. A tüzet felügyelet nélkül hagyni nem szabad, a tűz gyújtójának pedig mindig gondoskodnia kell az eloltásról is. A szabad területen történő tűzgyújtás, továbbá a tarló és a növényi hulladékok égetésének tűzvédelmi előírásait az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza.

Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás megfelelő feltételeket teremt az ilyen tűzesetek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben - beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is -, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

Továbbá felhívjuk a figyelmét a közúton és vasúton utazókat, hogy égő cigaretta csikket ne dobjanak ki a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

A fokozott tűzveszélyre való tekintettel felhívjuk a mezőgazdasági területeken gazdálkodók figyelmét, hogy az érvényben lévő jogszabályok alapján, saját területének gondozásáról gondoskodjanak, továbbá tegyenek meg minden szükséges technikai, szervezési intézkedést a tűzesetek megelőzése érdekében.

Felhívjuk továbbá a kiskerttulajdonosok és a hétvégi telektulajdonosok figyelmét, hogy a gyomégetésnél fokozott figyelemmel járjanak el, mert a kiszáradt aljnövényzet rendkívül gyúlékony és a gyorsan terjedő tűz könnyen elérheti a nádasokat, erdőket, vagy a lakott területeket.

Amennyiben mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti "kis tüzek" eloltásán túlmenően az, hogy arról haladéktalanul értesíteni kell a Katasztrófavédelmet a 105-ös telefonszámon, a polgármesteri hivatalt, továbbá a terület tulajdonosát.

A tűzvédelmi előírások, valamint az égetési tilalomra vonatkozó rendelkezések megszegését az illetékes hatóságok a szabályszegés súlyától függően bírsággal sújthatják. Tűzvédelmi előírás megszegéséért, ha az tüzet idézett elő, 100.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő tűzvédelmi bírság szabható ki.

Az okozott károkért a tűz okozóját felelősség terheli, ha a szabadtéri égetés miatt nagy értékű vagyontárgyak károsodnak, vagy emberek kerülnek veszélybe, a tűzokozó ellen büntetőeljárás is indulhat.

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a www.katasztrofavedelem.hu, a www.veszprem.katasztrofavedelem.hu vagy a www.nebih.hu oldalakat!

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság megbízásából készült kisfilmet az alábbi linkre kattintva tekintheti meg:

https://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=32

Kérünk mindenkit, hogy a tűzesetek megelőzése és a tűzkárok csökkentése érdekében a fenti tájékoztatóban foglaltakat vegyék figyelembe a szabad területen végzett tevékenységek során.

Veszprém, 2013. március 12.

A Közlemény (word dokumentum)

Hegedűs Csaba tű. őrnagy

Hatósági osztályvezető