KTI oktatás Veszprém Vármegyében az OPSZ támogatásával

2024.03.26

A Közlekedéstudományi Intézet és az Országos Polgárőr Szövetség támogatásával a Veszprém Vármegyei Polgárőrségek Szövetsége közlekedés biztonsági oktatásokat szervezett általános iskolások részére.

A Vármegyében, Veszprém Megyei Jogú városban működő általános iskolák közül 3 oktatási intézményben tartottuk meg 2024. február és március hónapban a diákok közlekedésbiztonsági, balesetmegelőzési képzését. Az oktatások megtartására felkértük Pintér József rendőr főtörzszászlós urat, a Veszprémi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának baleseti helyszínelőjét.

Az oktatások az alábbi iskolákban kerültek megvalósításra:

  • Kossuth Lajos Általános Iskola
  • Rózsa úti Általános Iskola
  • Dózsa György Általános Iskola

Az iskolákban a közlekedésbiztonsági képzés, az iskolaigazgatók engedélye alapján az első két órában volt, az osztályfőnökök jelenlétével. Pintér József kimagaslóan színvonalas előadását összesen 81 diák és 4 osztályfőnök hallgatta végig. Az előadás menetébe sokszor bevonta a diákokat is, így egy interaktív előadás kerekedett belőle, amellyel az éberséget végig fenntartotta. Az előadó az oktatás során több megtörtént esettel is színesítette a képzést.

Az oktatás végén a részvevő diákok és az osztályfőnökök apró, a baleset megelőzést elősegítő ajándékokban részesültek. A résztvevő iskolák vezetői, osztályfőnökei és a Vármegyei Szövetség elnöksége záró értekezleten értékelte a megvalósított képzéseket. Az iskolák részéről egyöntetűen kiemelték, hogy ez egy nagyon jó kezdeményezés volt és szeretnék, ha ez jövőre is folytatódna. Mivel a jelenlegi oktatás az iskolák 7. - 8. évfolyamára fókuszált, így olyan visszajelzések érkeztek az osztályfőnököktől, hogy a 6. osztályosok már nagyon várják, hogy ők is részt vehessenek a képzésben.

Egyöntetűen kinyilvánították, hogy az előadó Pintér József rendőr főtörzszászlós szakmailag kiváló és a gyerekek számára érdekes előadásokat tartott, amivel végig fenn tudta tartani a diákok figyelmét.

Megítélésünk szerint a Közlekedésbiztonsági és Balesetmegelőzési képzés elérte célját és várhatóan elősegíti a balesetek csökkenését.

Forrás: Mezei József VeVPSZ elnök