Legyenek hatékonyabbak az állatvédelmi eljárások

2024.06.17

A Közös ügyünk az állatvédelem alapítvány az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) kijelölt állatvédelmi referenseinek szervezett állatvédelmi szakmai napot június 15-én.

Az alapítvány 2024 júniusától folyamatosan tölti fel honlapjára a jogalkalmazást segítő, összesen több mint 1400 oldalnyi állatvédelmi információkat tartalmazó kiadványait, amelyeket bárki ingyen elolvashat és letölthet. Az Állatvédelmi Kompetencia Program a tervek szerint személyes és online képzésekkel, valamint vármegyei országjárással folytatódik szeptembertől.

Fontos, hangzott el a szakmai napon, hogy az állatvédelmi eljárásokban részt vevők valamennyien – az állatvédelmi hatóságok munkatársai, jegyzők, járási- és kormányhivatalok ügyintézői, állatorvosok, rendőrök, polgárőrök és civil állatvédők egyaránt – alaposan ismerjék a hatályos állatvédelmi jogszabályokat, hatásköröket, lehetőségeket, valamint a szakmai protokollokat és etikai szabályokat. Csak a jogszabályok betartása és a helyes szakmai gyakorlat alkalmazása mellett lehet hatékony az állatvédelem.

A Közös ügyünk az állatvédelem alapítvány ezért indított útjára egy komplex Állatvédelmi Kompetencia Programot indított útjára még 2023-ban.

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy az Állatvédelmi Kompetencia Program fő célja a hatékony és eredményes állatvédelmi munka elősegítése országszerte. Az állatvédelmi jog egy dinamikusan változó, fejlődő, sok esetben szigorodó terület, még azoknak sem mindig könnyű az eligazodás, akik napi szinten alkalmazzák a jogszabályokat.

Az ingyenesen elérhető, lektorált tananyagok segítségével bárki hiteles, hatályos és gyakorlati információkat kaphat az állatvédelmi jogszabályokról és jó gyakorlatokról. Vetter Szilvia hangsúlyozta, a tananyagok fejlesztésére és lektorálására speciális szaktudással és végzettséggel, jogalkalmazói és/vagy tudományos tapasztalattal rendelkező szakembereket kértek fel, akik az ország legjobb állatvédelmi szakemberei közül kerültek ki.

Az alapítvány tematikus állatvédelmi információs kiadványait 2024 júniusától folyamatosan tölti fel az alapítvány oldalára. A program során elkészült fejezetek önállóan is hasznosak, lapozható (online olvasható) és letölthető formában is rendelkezésre állnak. A szerzők vállalták, hogy az anyagot legalább 3 évig gondozzák, aktualizálják jogszabályváltozások esetén annak érdekében, hogy mindig a hatályos információk legyenek elérhetőek.

A különböző jogalkalmazók szerepkörüknek, hivatásuknak megfelelő almenüpontokból választhatnak, így elérhető lesz egy kiadványgyűjtemény a rendőrök, a jegyzők, az ügyintézők, a polgárőrök, az állatorvosok, pedagógusok és a civil állatvédők számára is.

Az "Összes" menüpont alatt valamennyi kiadvány megtekinthető és letölthető, a menüpont tartalma folyamatosan bővülni fog. https://kozosugyunkazallatvedelem.hu/tananyagok/osszes

A már elkészült anyagokat 2024. június 15-én, a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány szervezésében megtartott egész napos állatvédelmi továbbképzésen, az Országos Online Polgárőr Állatvédelmi Konferencián mutatták be. Az eseményt Szabó Zoltán, az OPSZ szakmai elnökhelyettese és Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte, akik átadták dr. Túrós Andrásnak, az OPSZ elnökének és Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztosnak az üdvözletét.

Bemutatta tevékenységét az Országos Polgárőr Szövetség Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozatának vezetősége, Molnár Zoltán, Frigyer László rendőr alezredes, Morva László rendőr alezredes és Nagy-Tóth Nikolett rendőr alezredes. Állatvédelmi szakállatorvosok és szakjogászok felszólalásaival folytatódott az esemény. Előadást tartott – időrendben – Ádám Mónika, Bodor Katalin, Bándli Bence, Daróczi István (a Tagozat támogatására létrehozott állatvédelmi Szakértői Testület elnöke), Nagy Csilla, Tóth Szabina és Márton Kinga. A szakmai nap Frigyer László rendőr alezredes zárszavával ért véget.

Az Állatvédelmi Kompetencia Program a tervek szerint vármegyei országjárással folytatódik 2024 szeptemberétől.

Forrás:https://opsz.hu