Lovakon, motorokon, robogókon is járőröznek a gyulafirátóti polgárőrök

2021.02.11

Ötvenöt tagja van a Gyulafirátóti Polgárőr Egyesületnek és sok köztük a fiatal. Civil szervezetük 1995-ben alakult meg és 2003-ban újították meg. Akkor csatlakozott hozzájuk önkéntesként Farkas László is, aki 2007 óta az elnöki feladatokat is ellátja és beszámolt lapunknak tevékenységükről.

Különböző korosztályba tartozó, különböző szakmákat űző emberek vállalják, hogy csoportunk célját teljesítve családi és munkahelyi feladataik mellett szabadidejükben a közbiztonságért dolgoznak. Szerintem nagyon fontos a polgárőr szemléletmód és az összefogás, a helyismeret pedig előnyt jelent. Vannak, akik lóháton, akadnak akik motoron vagy robogón teljesítenek szolgálatot, nemcsak Gyulafirátót és Veszprém területén, hanem esetenként azon kívül is. Elsősorban azonban településünkre figyelünk, óvjuk a helyiek biztonságát. Nem csak például a betöréseket szeretnénk megelőzni jelenlétünkkel, az illegális hulladék-lerakásokat is igyekszünk felderíteni. A parlagfű-mentesítésben is segítettünk, ebben főleg a lovasaink. Autóval is rendelkezünk, azt a megyei rendőr-főkapitányságtól kaptuk meg üzemben tartásra. Jó állapotú, mi még jól tudjuk használni. Ilyen módon is együttműködünk a rendőrséggel és gyakran járőrözünk rendőrrel közösen - mondta el Farkas László.

Gyulafirátóti polgárőrök: Szilágyi Richárd, Szilágyi Norbert és Farkas László
Fotó: Penovác Károly/Napló

Arról is beszélt az elnök, hogy előfordul: engedély nélküli házaló árusok zaklatják a lakosságot. Mivel a helyiek ismerik a polgárőröket, rögtön szólnak nekik, ha ilyet tapasztalnak. S általában elég, ha egy polgárőr megkérdezi az árust, van-e engedélye. Ha nincs, gyorsan el szokta hagyni a települést.

Az önkormányzattal is jó kapcsolatot ápol az egyesület, együttműködik a polgárőrség országos és megyei szervezetével. Támogatáshoz is így jut, amire főként a járművek fenntartása miatt van szükség.

Azt is megjegyezte az elnök, hogy a dózsavárosi polgárőrök is egyesületükhöz tartoznak. Ahogy arról már az ő tevékenységük kapcsán írtunk, a Gyulafirátóti Polgárőr Egyesület a városban egyedüli polgárőr egyesületként szeretne Veszprém több területén is hasonló csoportot létrehozni. Ezért keresik a gyulafirátóti önkéntesek a más városrészekben élő, szabadidejükben a közösség és a közbiztonság érdekében hozzájuk hasonlóan szívesen tevékenykedő helyieket.

Forrás:https://www.veol.hu/