Megkezdődött a lovasi kőkereszt helyreállítása

2022.09.16

Lovas Község Önkormányzata elhatározta a helyi régi temetőben évtizedekkel ezelőtt ledőlt - vagy ledöntött - régi kőkereszt hiányzó elemének pótlását és rendbehozatalát követően az új temetőben történő felállítását, erről Pintér Kornél önkormányzati képviselő tájékoztatta a Naplót.

Mint az kiderült, ezért idén júniusban a Lovas Jövőjéért Egyesület szíves segítségével közösségi adománygyűjtést is hirdettek, és augusztus 14-ig 271 600 forint gyűlt össze. Augusztusban meg is kezdődtek a tényleges munkálatok, mivel Simon Róbert önkormányzati képviselő, Sárdi Máté alpolgármester, valamint Lajer Lajos és Sáfár László, a Lovas Polgárőrség Egyesület tagjainak segítségével a kőkereszt meglévő darabjai felkerültek az új temetőbe.

Forrás: Lovasi Önkormányzat

Megtudtuk azt is, hogy külön feltáró munka eredményeként a földfelszín alatt 40 centiméterrel megtalálták az eredeti faragott vöröskő alapot is, melyet végül eredményesen kiemeltek és szintén a temetőbe szállítottak. Augusztus 2-án a kőfaragó restaurátor megtisztította az 1834-ben Orbán Mihály és Megyesi Pál egykori lovasiak által állított kőkereszt darabjait, illetve megtörtént a darabok méretvételezése, melynek alapján elkészül a kereszt hiányzó részének korhű helyreállítása.
Pintér Kornél hozzátette: a kereszt alapjának betonozását - szakember iránymutatásai alapján - Sárdi Máté alpolgármester, falugondnok vezetésével a Lovasi Önkormányzat munkatársai végzik el.

Forrás:https://www.veol.hu/