Megtartotta évértékelőjét a VeMPSZ.

2015.11.24

2015.11.20-án Bándon tartotta meg évértékelőjét a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége.

A rendezvény 17 órakor került megnyitásra ahol elsőként a Himnuszt, majd Papvári Elemérné: Hitvallás című versét hallgathatták meg Pajcsik Jenőné előadásában.

Ezt követően Dézsi János a rendezvény házigazdája köszöntötte a jelenlévő vendégeket. Takács Szabolcs Kormány megbízott urat, Zámbó Péter urat az OPSZ szakmai alelnökét az OPSZ képviseletében, Anda György r. ezredes, rendőrségi főtanácsos rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes urat, Dr. Ipsits Csaba r. ezredes urat, Veszprém kapitányságvezetőt, Antoni Miklós tü. alezredes urat a Veszprém megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében, Berecki Nóra asszonyt a Devecseri Járási Hivatal vezetőjét, Dr Török Barna urat az OPSZ FEB elnökét, Csaplár Zoltán urat Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőrszövetség elnökét, Bárdos Zoltán urat Komárom-Esztergom Megyei Polgárőrszövetség elnökét. Rendőrkapitányságok képviseletében megjelent rendőrkapitány urakat és őrsparancsnok urakat, és természetesen a polgárőröket akik az év során kiemelkedő teljesítményükkel vívták ki társaik nagyrabecsülését .

A köszöntő után Dézsi János ismertette a tervezett programokat, majd felkérte Kovács Imrét a VeMPSZ elnökét, hogy értékelje a 2015-ös évet.

Kovács Imre a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnöke az elmúlt év feladatait, eredményeit értékelte. Ismertette, hogy a Veszprém Megyei Polgárőrök, a 2015-ös évre kitűzött feladataikat becsülettel végrehajtották. Kiemelte, hogy együttműködve az önkormányzatokkal, a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel, olyan eredményeket értek el a megye polgárőrei, melyet az országos szinten is példaértékűnek tartanak. Külön megköszönte a rendőrségi szakemberek által polgárőröknek szervezett bűnmegelőzési képzéseket, amiket sikeresen tudtak hasznosítani a feladatellátások során. A jövőre nézve fontosnak tartja a kommunikációt, hogy a weboldalon keresztül minden polgárőrhöz eljussanak az aktuális információk. Fontosnak tartja még az eltűnt személyek keresését, és éppen ezért pályázati úton szeretne drónt, hőkamerát és kereső kutyát a Megyei Szövetség.

A következő felszólaló Steigervald Zsolt, Bánd polgármestere volt aki elmondta, hogy a község életében fontos szerepet töltenek be a polgárőrök. Megköszönte a polgárőrök munkáját, és abban bízik, hogy még több fiatal csatlakozik, és erősíti a Megyei Polgárőrséget.

Anda György r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes is köszöntötte a jelenlévőket, majd köszönetét fejezte ki a polgárőröknek azért az áldozatos munkájukért, amelyet a rendőrökkel együtt vagy tőlük függetlenül, de a közbiztonság, a lakosság érdekében fejtettek ki. Kiemelte, hogy rengeteg rendezvény biztosításában segített a polgárőrség, ahol nagyon magas óraszámmal és fővel voltak jelen a megye polgárőrei. Arról is beszámolt, hogy a közös munkának köszönhetően idén megyénkben a közbiztonság javult, de arról is beszélt, hogy sajnos a közlekedés biztonság romlott. Azt is el elmondta, hogy Mindenszentekkor és Halottak Napján Veszprém megyében a temetőkben és a sírkertekben, illetve ezek környezetében nem történt sem bűncselekmény sem szabálysértés. Külön megköszönte a polgárőrök családtagjainak a türelmét, és megértését.

A folytatásban Rézműves Károlyt, a Balatonkenesei Polgárőrség alelnökének hozzászólását hallhatták a jelenlévők.

Ezt követően Zámbó Péter úrnak az OPSZ szakmai alelnökének beszédét hallhatták a meghívott vendégek. Zámbó Péter is köszöntötte a jelenlévőket és elmondta, hogy Veszprém megye minta a rendőrséggel való szakmai együttműködés szempontjából. Tény ként közölte, hogy a polgárőrség, a rendőrség civil szervezete és, hogy van sok olyan polgárőr aki szakmailag, fizikailag és minőségileg is méltók arra, hogy járőrpartnerek legyenek. Beszámolt arról, hogy az új gépjármű parkkal a polgárőrök olyan mobilitáshoz jutottak, hogy végre nem azon kell aggódni, hogy a szolgálati jármű eljut-e a kitűzött célhoz, és nem utolsó sorban irigylésre méltóan tudnak megjelenni. Kihangsúlyozta, hogy a vezetőknek képzetnek kell lenni, és a fiatalokat be kell vonni a polgárőr tevékenységbe. Elmondta, hogy a Veszprém Megyei Polgárőr szövetség egy világító torony a polgárőr tevékenység vonatkozásában, és továbbra is számítanak a munkájukra.

Dr Török Barna az OPSZ FEB elnöke is köszöntötte a jelenlévőket és elmondta hogy az OPSZ FEB is példaértékűnek tartja a Veszprém Megyei Polgárőr szövetség munkáját. Azt is megemlítette, hogy Veszprém megyében minden rendben van, de olyan problémákkal viszont találkoztak országos szinten, hogy a pályázati támogatást és nem számolják el időben és sok helyen lehet, hogy nem is tartják meg az éves kötelező közgyűlést. Kérte, hogy a megyéből ne írjanak neki, vagy az OPSZ FEB-nek névtelen leveleket, mert az sokszor zavaros vagy értelmezhetetlen, és ezért nem biztos, hogy kivizsgálásra kerül.

A folytatásban a Veszprém megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében, Antoni Miklós tü. alezredes úr is megköszönte a polgárőrök munkáját, és külön megköszönte a katasztrófavédelemmel való közös munkát. Elmondta, hogy a katasztrófavédelem a jövőben még szorosabbá szeretné fűzni a kapcsolatot a megyei polgárőrökkel.

Ezt követően az elismerések átadására került sor, amit Borbély Zoltán a VeMPSZ szakmai alelnök ismertetett.

A Veszprém megyei Polgárőr Szövetség Elnökségének határozata alapján.

Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát adományozta

Gombás Zoltán Etikai Bizottság Elnökének

Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatát adományozta

Nagy Rudolfné Nemesgulácsi Polgárőr Egyesület tagjának

Nemesgulács Község Polgármesterének

Bereczky Nóra Devecseri Járási Hivatal Vezetőjének

Polgárőr Érdemkereszt bronz fokozatát vehette át:

Pető István Taliándörögdi Polgárőr Egyesület tagja

Séfer Béla Csót Polgárőr Egyesület elnöke

Sötét György Balatonudvari Polgárőr Egyesület elnöke

A megyei valamint a Veszprém járás polgárőrség munkájának folyamatos kiemelkedő segítése és szakmai támogatása elismeréseként,

Díszkard tárgyjutalomban résesítette:

Dr. Ipsits Csaba r. ezredes urat, a Veszprém kapitányságvezetőt.

Farkas László urat a Gyulafirátóti Polgárőr Egyesület Elnökét

Szent László Emlékplakettet kapott:

Anda György r. ezredes Veszpém MRFK vezető-helyettes

Karli Imre r. őrnagy Balatonfüredi Rk. alosztályvezetője

Balatonfüredi Polgárőr Egyesület elnöke

Marton Zsolt r. századosnak Sümegi Rendőrőrs Parancsnok helyettesnek

Gyenge Tibor r. ftörm. Zalahaláp KMB

Fürjes István Veszprém Cholnoky PE tagja

Eső István Felsőörs PE elnöke

Józsa Gábor Várpalotai járás koordinátora

Viasz István Csajág PE elnöke

Takács Gergely Balatonfőkajár PE elnöke

Nyemcsok Györgyné Balatonalmádi járási koordinátor

A Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság állományával közös aktív szolgálat elismeréseként a rendőrkapitányságok javaslata alapján,

Dicséretben részesíti, és Sárkányölő Szent György Emlékplakettel adományozza:

Horváth József Hajmáskéri Polgárőr Egyesület tagját

Szöllősi Károly Öcsi Polgárőr Egyesület tagját

Lajos Gyula Kolontári Polgárőr Egyesület elnökét

Németh Jenő Kővágóörsi Polgárőr Egyesület tagját

Kajdi Tamás Balatonfőkajári Polgárőr Egyesület tagját

Ajándék kosarat adományoz:

Halász Józsefné Ajkai Járási Koordinátornak

Slemmer Istvánnak Balatonakali Polgárőr Egyesület elnökének

Böröczki Szabolcs Takácsi polgárőrség tagja

A VeMPSZ Elnöksége munkájuk elismeréseként ajándék tárgyat adományoz:

Dézsi Jánosné részére Gyulakeszi Polgárőrség tagjának,

Kun Lászlóné részére Veszprém Cholnoky ltp.PE. tagjának

Bitai Sándorné részére

A polgárőrségről szóló törvény módosítása következtében ez évtől a 14-18 éves korosztály is a polgárőrség tagja lehet, ifjú polgárőreink közül a megyei szövetség emléklapot adományoz:

Bene Gergő Bánd PE tagjának

Töreki Gergely Egyházaskesző PE tagjának

A Veszprém megyei Polgárőr Szövetség rajzpályázatot hirdetett meg a 10 -14 éves diákok körében. A beérkezett 42 pályaműből három díjazottat, és egy különdíjat adott ki ennek az átadására került sor.

A három díjazott:

Berki Szilvia Kerta Általános Iskola 5. osztályos tanuló

Dülk Rebeka Nagyesztergár Általános Iskola 8. osztályos tanuló

Lőrinc Viktória Csót Általános Iskola 6. osztályos tanuló

Külön díj:

Polgár Csaba Noszlopi Általános Iskola 8. osztályos tanuló

Az elismerések átadása után Takács Szabolcs Kormány megbízott mondott pohárköszöntőt, majd kulturális műsorral kedveskedtek a rendezők a jelenlévőknek.

Fellépetek:


A Gecsei lányok ismert dalokkal és nótákkal, majd Hubert Márk következett aki a Duna televízió tehetségkutató műsorába bejutott, szóló néptánc kategóriában.

Zárásként vacsorával, és baráti beszélgetéssel ért véget a 2015-ös évértékelő.

Gratulálunk mindenkinek aki elismerésben részesült.

Nagy Zoltán