Mentenek balesetnél, tűznél, árvíznél - Évet értékeltek a katasztrófavédők

2015.02.07

A tűzoltók 2014-ben is a baleseteknél, tűzeseteknél, árvíznél, sok ezer ember életét mentették meg - hangoztatta Németh Tamás ezredes, a Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgató szerdán, amikor a tavalyi évet értékelte az igazgatóságnál, ünnepélyes tiszti találkozón.

Miskolczi Tibor tűzoltó ezredes, igazgató-helyettes köszöntője után Németh Tamás igazgató a 2014-es évről kiemelte: kiemelkedő eredményeket hozott az elmúlt év tűzoltósági, iparbiztonsági és polgári védelmi területen egyaránt. Együttműködve dolgoztak a közigazgatási-, a társ-, a karitatív, és civil szervezetekkel, oktatási intézményekkel. Az embereknél a katasztrófavédelem megítélése pozitív, hiszen a tűzoltók 2014-ben is a baleseteknél, tűzeseteknél, árvíznél, sok ezer ember életét, vagyontárgyait mentették meg. Idén is így lesz - szögezte le.

Az igazgatóság területén három katasztrófavédelmi kirendeltség, hat hivatásos és négy önkormányzati tűzoltóság, tizennégy együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesület, és egy létesítményi tűzoltóság dolgozik. Tavaly 2680 jelzés érkezett hozzájuk, amelyből 489 tűz volt, műszaki mentés pedig 1397. A kedvező csapadékosabb időjárás és a hatékony tűzmegelőzés miatt megyénkben a beavatkozást igénylő tűzeset 2013. évihez képest több mint 50 százalékkal csökkent.

Elmondta még: idén is kiemelt céljuk az állomány felkészültsége, ezért képzést, gyakorlatot szerveznek nekik, másfelől fejlesztik technikai eszközeiket. Hogy a tűzoltók minden helyzetre felkészüljenek a káreseteknél a mentéshez, tűzoltáshoz a legjobb és legmegfelelőbb módszereket alkalmazzák, folyamatos tanulás, technikai, gyakorlati képzés kell. Eredményeik annak köszönhetők, hogy állományuk elhivatott, fogékony az újra, szakmailag magasan képzett és folyamatosan képezi magát. A feladatokat együttműködve, egy csapatban pedig könnyebb elvégezni.

- 2014. békeév volt - ezt Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági-főigazgató helyettese mondta. Beszélt továbbá a polgári védelmi szervezetek, az önkéntes tűzoltó egyesületek jelentőségéről. Elmondta, 2015-ben az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatására 500 millió forint áll rendelkezésre, melyből az egyesületek eszközökre pályázhatnak.

Forrás:https://veol.hu