Mindenszentek, Halottak Napja

2014.10.29

A Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetségének tagegyesületei a Veszprémi Rendőr-főkapitánysággal közösen fokozott jelenléttel készül a soron következő hosszú hétvége temetőlátogatásaira.

A szolgálatban lévő rendőri és polgárőri állomány fő feladata a közlekedés segítése, illetőleg a vagyon elleni bűncselekmények megelőzése, megszakítása. Ennek érdekében fokozottabban, szervezettebben kell jelen lennünk a temetőkben és azok környékén.
A megnövekedett feladatok elvégzésébe rendészeti feladatokat ellátó szervezetek közül a közterület-felügyelet, valamint a temetőgondnokok is bekapcsolódnak.Elsősorban a városokban, de kisebb településeken ebben az időszakban a sírok gondozására érkezők jelentős torlódásokra, illetve fennakadásokra számíthatnak.
Akiknek nem feltétlenül muszáj, azok lehetőleg ne autóval közlekedjenek.Több esetben találkozhatunk szabálytalanul parkoló gépjárművekkel, amik komoly torlódásokat okozhatnak.
A gépjárművekben nem célszerű komoly értékeket, felesleges iratokat és bankkártyákat magunkkal vinni, hiszen ebben az időszakban jellemzően számos bűnelkövető figyelme fordul a temetők felé.
Az utastérben hátrahagyott retikül, mobiltelefon nem tekinthető másnak, mint a gépkocsi-feltörők öntudatlan provokálásának. Nem csak a parkolók lehetnek veszélyesek, hanem a temetők területén is tartózkodhatnak olyan személyek, akik nem kegyeleti okból keresik fel a parcellákat, hanem a sírkövön átmenetileg őrizetlenül hagyott táskákra vadásznak.A magányos temetőlátogató nem feltétlenül képes a sír gondozásának feladatait és értékeinek felügyeletét egyidejűleg megoldani.Ezért kérünk Benneteket, hogy legyetek minél nagyobb számban a temetők környékén. A fentiekre hívjátok fel az odaérkezők figyelmét, segítsétek a rendőri erők helyszíni tevékenységét, közös és önálló szolgálatok minél nagyobb arányú vállalásával.Javasoljátok családtagjaitoknak, ismerőseiteknek, hogy a fiatalabb családtagok kísérjék el idős szüleiket, nagyszüleiket a temetőbe és fordítsanak folyamatos figyelmet vagyonbiztonságukra.Önzetlen munkátokat ez úton is előre köszönjük.

Borbély Zoltán r. alezredes
VMPSZ szakmai alelnök