Nagy sikerrel rendezték meg a Vármegyei Polgárőr Napot

2023.06.11

Három év kihagyást követően rendezte meg a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség a XIX. Vármegyei Polgárőr Napot Dunapatajon, a Szelidi-tónál szombaton.

A polgárőrség összetartozását erősítő és egyben jelképező eseményen elismeréseket is átadtak a vezetők, és családias hangulatban kapcsolódhatott ki 70 egyesület mintegy ezer polgárőre. Köszöntőkkel kezdődött a megyei polgárőrség legnagyobb rendezvénye.

Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a polgárőr nap a vármegyei polgárőrség sikereinek ünnepe. Alkalom, amikor a kiszámíthatatlan, migrációtól és háborútól sújtott világban megállhatnak a polgárőrök és értékelhetik eredményeiket, valamint új célokat fogalmazhatnak meg.

Külön köszöntötte az ifjú polgárőröket és az újonnan alakult egyesület tagjait, akiket a jövő letéteményeseinek nevezett.

A polgármester méltatta a polgárőrség munkáját, melynek a rendészeti szervekkel együttműködve fontos szerepe van a rend és biztonság fenntartásában. – A polgárőrségnek is nagy szerepe van abban, hogy rendben élünk településinken és a vármegyében.

A hozzánk érkező turisták visszajelzései alapján is elmondhatom, hogy biztonságban érzik magukat nálunk – illette elismerő szavakkal a polgárőrséget Dusnoki Csaba.

Dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke megnyitóbeszédében felidézte az előző, vármegyében rendezett polgárőr eseményeket. Visszatekintett a tavalyi, szintén Dunapatajon megrendezett Országos Polgárőr Napra, ami az egyik legjobb volt az országos rendezvények történetében.

Az elnök hangsúlyozta: az elmúlt év rendkívül sikeres volt a polgárőrök életében. – Olyan szolgálati típusokat láttunk el, amire nem számítottunk. Ilyen volt a Covid és a határvédelem jelentette kihívás, melyek során a vármegye polgárőrei kiválóan helytálltak. Kimagasló módon tavaly egymillió 100 ezer szolgálati órát teljesítettek polgárőreink, ami fejenként kiemelkedő 227 órát jelent – mondta Fekecs Dénes, és megköszönte az új szolgálati típusokra tömegesen jelentkező egyesületek szerepvállalását.

Fekecs Dénes kiemelte: a nehéz helyzet ellenére is több támogatást, 1,35 milliárd forintot tervezett be a kormány a polgárőrség támogatására a jövő évi költségvetésben, mellyel működésük alapvető feltételei továbbra is biztosítottak.

Dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője azt hangsúlyozta, hogy a polgárőrség a rendőrség stratégiai partnere és köszönetet mondott azért, hogy a polgárőrök azt áldozzák fel a közösség szolgálatára, ami a legdrágább: az idejüket.

Mint fogalmazott, kinevezése után törekedett arra, hogy a rendőrség és a polgárőrség több közös szolgálatot szervezzen, ami meg is valósult.

Hozzátette, hogy jelenleg a megújulás útját járják és kiemelt figyelemmel kezelik a bűnmegelőzés és a balesetmegelőzés területét, melyben szintén sok segítséget kapnak a polgárőrségtől.

Emlékeztetett, hogy a közelmúltban megalakult a Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács, melynek Fekecs Dénes elnök is tagja és céljuk együttes erővel tovább javítani a megye közbiztonságát.

Font Sándor országgyűlési képviselő élethivatásnak nevezte a polgárőri szolgálatot. A polgárőrség fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy a polgárőrök azok, akik az adott településen a legnagyobb személy- és helyismerettel rendelkeznek, ezért nélkülözhetetlenek a közbiztonság biztosításában.

Mint fogalmazott, rendkívül szerény körülményekből építkezett a polgárőrség a kezdetekben és lett azzá, ami ma: jól szervezett, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő és legpatinásabb szervezetévé.

Fekecs Dénes gondolatára visszautalva elmondta, hogy egy rendkívül feszes, háborús veszélyhelyzetre figyelemmel megalkotott költségvetését tárgyalását kezdi meg a parlament jövő héten.

Ennek ellenére a polgárőrség mintegy 10 százalékos többlet támogatását tervezték be, hiszen a forrásokat biztosítani kell a nemzet és a családok védelmére.

A köszöntőket követően Fekecs Dénes és Gulyás Zsolt tábornok elismeréseket adtak át – polgárőr érdemkeresztet és kiváló polgárőr elismerést kapott számos polgárőr, illetve a társszervek több munkatársát is elismeréssel illette a polgárőrség.

Elismeréseket is átadtak a polgárőr napon

A kiváló hangulatú eseményt a főbb programok idejére az égiek is kegyeikbe fogadták, így remek időben tartották meg a főzőversenyt, a társszervek kutyás és lovas bemutatóját, valamint a szórakoztató műsorokat. A polgárőr napot számos prominens személy megtisztelte jelenlétével. Mások mellett jelen volt Rideg László, a Bács-kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Mák Kornél, a vármegyei közgyűlés alelnöke és a társszervek vezetői, képviselői.

Szerző: Horváth Péter

Forrás:https://opsz.hu