Nagyvázsonyi Polgárőr Egyesület beszámoló 2021

2022.01.15

2021 tavaszán, a Nagyvázsonyi Polgárőr Egyesület felvette alapszabályzatába a "tűzoltási és műszaki mentési tevékenységet", így jött létre a Nagyvázsonyi Önkéntes Tűzoltóság.

Ezzel egyidőben a lakosság, a helyi vállalkozók, valamint Mencshely, Pula, Vöröstó és Nagyvázsony községek önkormányzatainak támogatásából vásároltunk egy gépjárműfecskendőt (tűzoltóautó) és elkezdődött a tűzoltó eszközök beszerzése.

A Veszprémi Hivatásos Tűzoltó Parancsnoksággal kötött együttműködési szerződés keretében, 2022. szeptemberében megkezdődött a felkészülés, és 10 bátor önkéntesünk elvégezte a 40 órás alapfokú tűzoltótanfolyamot. Az önkéntesek közül 4 fő korábban is polgárőr volt, 2 fő viszont új belépőként a polgárőr tevékenységet is felvállalta.

Ezt követően beindultak az eszközbeszerzések, és folytatódtak a szakmai foglakozások. A közeljövőben egyesületünk tagjai tűzoltótechnika kezelői vizsgákat tesznek és parancsnoki tanfolyamon vesznek majd részt, annak érdekében, hogy minél hamarabb megkezdődhessen az érdemi munka és tevékenyen hozzájárulhassunk térségünk tűzvédelméhez. (A nyilvános foglalkozásaink téli időszakban, a Reményi Antal Rendezvényházban kerülnek megrendezésre csütörtökönként, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk 18-20 óráig.) Tehát a civil lakosság is részt vehet tűzbiztonsági, életmentési, illetve egyéb biztonságtechnikai képzésekben.

Decemberben a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Veszprémi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, és a Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság nélkülözhetetlen eszközöket ajánlott fel, a Nagyvázsonyi Önkéntes Tűzoltóság számára, a tagok pedig kitakarították a régi tűzoltószertárat. Amint a még szükséges ruházatok és eszközök beszerzésre kerülnek, várhatóan 2022 tavaszára II. kategoriás beavatkozó egységgé válhatunk.

A korábban Magyar Falu Program pályázatán nyert 9 személyes, összkerékhajtásos VW Transporter kisbusznak köszönhetően, tovább erősítettük kapcsolatunkat a többi civil szervezettel és a lakossággal: Rendszeresen segítünk az általános iskolások, az óvodások és a idősek utaztatásában, szállításában.

Mivel tagjaink között immáron van mentős, tűzoltó, rendőr és hivatásos katona is, a fenti beszerzésekkel és a fiatal újonnan belépett tagjainkkal, egyesületünk 2021-ben ismét szintet lépett a közbiztonság, katasztrófavédelem és a lakossági segítségnyújtás területén.

Nagyvázsony, 2022.01.12.

Szegedi Tamás NPE Elnök