Oktatás és razzia az erdőben

2014.11.13

A természetkárosítás, a falopás, az orvvadászat megelőzése volt a témája annak képzésnek, amelyen a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. erdészei, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei, polgárőrök és katonai rendészek vettek részt.

A VERGA Zrt. alsóperei Bakony Zöld Szíve Központjában 2014. november 6-án lezajlott oktatást Tengerdi Győző vezérigazgató nyitotta meg. A vezérigazgató szólt a felek között több évre visszatekintő együttműködésről, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal tavasszal megkötött együttműködési megállapodásról. A megállapodás célja, hogy hatékonyabban ellenőrizzék a vadászati tevékenységet, valamint visszaszorítsák a természetkárosítást, falopásokat, orvvadászatot, és az engedély nélküli technikai sportokat (quadozás, motorozás, terepautózás) a környező erdőkben. Az együttműködés eredményeként a felek számos közös, eredménnyel záruló rendészeti akciót szerveztek már a VERGA Zrt. működési területén.

Tengerdi Győző elmondta: "Bízunk benne, hogy a közös munka eredményeként sikerül megőrizni az elkövetkezendő generációk számára is a Bakonyvidék erdőségeinek háborítatlan tisztaságát és nyugalmát, amely a területet hazánk egyik legkedveltebb turistacélpontjává teszi."

A köszöntőt követően a VERGA Zrt. munkatársai a falopások megelőzéséről, valamint az orvvadászat elleni fellépésről tartottak tájékoztatót. Előadásukban kifejtették, hogy az orvvadászat, valamint a falopás olyan probléma, amely a rendőrséget és az erdőgazdaságot is különösen érzékenyen érinti, és közös gondolkodást, együttműködést igényel.

Az oktatást követően közös ellenőrzést hajtottak végre a résztvevők. A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. területén 26 rendőr 11 erdészeti szakember, 2 polgárőr és 2 katonai rendész kapcsolódott be 19 gépjárművel a több ezer hektáros terület ellenőrzésébe. Összesen 18 főt igazoltattak, 1 fővel szemben szabálysértési feljelentés készült gáz-riasztópisztoly engedély nélküli tatása miatt. Az ellenőrzés során a rendőri jelzésre nem állt meg egy quaddal közlekedő férfi, a járművet hátrahagyva az erdőbe menekült. Ahogy a keresését végző rendőrök és erdészek egyre közelebb értek rejtekhelyéhez, a férfi önként előjött. Ellene erdőrendészeti szabálysértési feljelentést tettek. Az eset további körülményeit a Veszprémi Rendőrkapitányság vizsgálja.

Forrás:https://www.police.hu