Olvasd végig, gondold végig, add tovább másoknak!

2024.06.21

Itt a nyaralási szezon vigyázzunk egymásra! A nyaralási időszak a betörők kedvelt vadászidénye. Sok ház, lakás marad ilyenkor üresen, a nyaralóhelyeken pedig sokan a legelemibb biztonsági szabályokat sem tartják be. A rendőrség javaslatai alapján összeállítottuk mit tehetünk annak érdekében, hogy se most, se máskor ne törhessenek, surranhassanak be a tolvajok az otthonunkba.

A bejárati ajtó legyen biztonsági ajtó. Jelentősen megnehezítjük a betörők dolgát azonban már azzal is, ha több, különböző típusú zárat szerelünk az ajtóra. Fontos, hogy a zár simuljon bele az ajtó síkjába, hogy csőfogóval ne tudják könnyedék eltörni. Minden megoldás jó, amivel lelassíthatjuk a betörőket, és ami már akkor nagy zajt kelt, amikor a betörők épp csak nekilátott a zárak feltörésének.

Az ajtó és ablak mechanikai védelme csak akkor hatékony, ha az ajtó és ablaktokok masszívak, szakszerűen építették be vagy erősítették meg azokat. Nem jó az az "olcsó, mégis betörő biztos" hevederzár, amely az ajtó/ablak tokba csúszik be, amikor bezárják és nem betonba vagy acélkeretbe.

Az alacsonyabban lévő ablakokat, erkélyeket védhetik rácsokkal, speciális fóliákkal, a masszív redőnyökkel pedig nemcsak a hő és a zavaró zajok jó része zárható ki a lakásból, hanem a betörők dolgát is megnehezíthetik.

Az elkövetők gyakran a családi ház környékén található dolgokat, az ablakhoz közel álló faágakat, kerítéselemeket használnak a bejutáshoz. Ezeket mindig érdemes elzárni, az ablakhoz közeli ágakat levágni.

Gondoskodjunk a melléképületek, de még a villanyóraszekrény megfelelő zárhatóságáról is. És, ha bármilyen rövid időre is elmegyünk otthonról, zárjuk is be azokat. Egy betörés jellemzően csak néhány percig tart!

A sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. Az utcafronton a dúsabb bokrokat, fákat ritkítsák meg, nyírják fel/le annyira, hogy azok között ne lehessen észrevétlenül tevékenykedni, megbújni.

A lakásajtót, kaput célszerű akkor is zárva tartani (kulccsal, biztonsági lánccal), ha otthon vannak a lakók. Nem egyszer megtörtént, hogy miközben a család a szobában aludt, a betörők a nappaliból elvittek mindent, ami mozdítható volt. Volt, hogy még abból a szobából is loptak, ahol a család aludt-

Értéktárgyakat – táskát, kocsikulcsot, pénztárcát, igazolványokat – sose hagyjanak a bejárati ajtó vagy a nyitott ablak közelében, még akkor se ha így kényelmes és a filmekben is ott tartják azokat.

Hosszabb távollét esetén ajánlatos megkérni egy rokont, szomszédot, vagy barátot, hogy időnként "nézzen rá a házra", ürítsék a postaládát.

A betörők kedvelik a sötét, takarásban lévő helyeken az udvarban, ahol elbújhatnak, ahonnan figyelhetnek. Egy egyszerű mozgásérzékelős lámpa azonban elbizonytalaníthatja őket. Ha látják, hogy a portára sehonnan sem lehet a sötétség leple alatt bejutni, elmennek, keresnek egy könnyebben feltörhető házat.

Viszonylag olcsón beszerezhetők olyan, könnyen felszerelhető biztonsági kamerák is, amelyek hetekig képesek rögzíteni minden mozgást a környéken. Önmagukban nem akadályozzák meg ugyan a betörést, de segíthetnek a tettes elfogásában és a kár megtérítésében.

Fontos: ha azt látja, hogy a szomszédban fel-felgyulladt a külső világítás, pedig nincsenek otthon, vagy kitartóan ugat a kutya, megszólal a riasztó, hívja a rendőrséget vagy a polgárőröket. Lehet, hogy betörnek éppen. És ma ott, holnap esetnek Önnél. Ne legyünk közönyösek!

A ház, lakás, nyaraló kulcsait ne rejtse az ajtó közelében – a lábtörlő alá, vagy a virágcserépbe – még rövid időre se, mert az elkövetők ismerik ezeket a "rejtekhelyeket"! Lehet, hogy nem viszik el, csak lemásolják. Ma már egy fotó alapján is készülhet pótkulcs!

A közösségi oldalakon megosztott információk is ötletet adhatnak a betörőknek, ezért a nyaralásról, készített fotókat, videókat, élménybeszámolókat csak a hazatérés után tegyük közzé.

Amennyiben mégis betörtek, vagy arra utaló jeleket fedeznek fel, haladéktalanul hívják a 112-őt. Ne nyúljanak semmihez, ne kezdjenek el rendet rakni, maradjon úgy minden, ahogy találták. Sőt! Ne is menjenek be a lakásba, amíg a rendőrség és vagy a polgárőrök ott nincs. Mert mi történik, ha még bent van a betörő?

Mivel vannak, akiket sem a kutyák, sem a riasztók, sem a figyelő szomszédok nem rettentenek el, jó ha van lakásbiztosításunk, ami betörés, besurranás, vihar, tűz és természeti csapás okozta kár esetén is anyagi biztonságot nyújt.. Mindig olvassuk el azonban az apró betűs részeket is, és a biztosító kiegészítő biztosításra tett ajánlatait. Sokszor ugyanis azokból velük csak nyilvánvalóvá, hogy mire nem érvényes a biztosításunk (azért ajánlják a kiegészítő biztosítást.

A police.hu cikke nyomán