Országos elismerés a Veszprém megyei Polgárőröknek

2014.12.24

A hagyományokat folytatva évzáró ülést tartott december 19-én az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége. Ezen a rendezvényen több megyei polgárőr is elismerést kapott.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke köszöntötte, aki azt hangsúlyozta: ismét sikeres évet zárt a Polgárőrség, s kiemelte, hogy a Belügyminisztérium és a Rendőrség megfogalmazta feladatokat lelkiismeretesen teljesítették. A Polgárőrség tevékenységét a kiszámíthatóság, a folyamatosság és a kiegyensúlyozottság jellemezte, s eredményként értékelte, hogy a 2014. évi három választás egyikén sem volt kampánytéma a közbiztonság, amit eredményként könyvelhetnek el. Mindebből, no meg a statisztikai mutatókból arra lehet következtetni - mondta az elnök - hogy a lakosság biztonságérzete "nyugvópontos" van, s ez a rendőrség mellett a polgárőröknek köszönhető, amire büszkék lehetünk!

A legnagyobb tiszteletet kiváltó civil szervezet vagyunk, s öröm, hogy az állampolgárok szeretik, tisztelik, mi több, igénylik az önkéntes bűnmegelőzők tevékenységét. Nyírparasznyától Türjéig, Békéstől Sárospatakig már az önkormányzatok is szorgalmazzák a polgárőri tevékenységet. 2014-ben, a "Külterületi biztonság" évében a szolgálatok egyharmadát - különösen a lovas polgárőrök, akik immár fél ezren vannak 400 lóval - itt teljesítették, s ugyanolyan sikeresek voltak, mint a 100x100 Biztonság Kiemelt Polgárőr Mintaprogram résztvevői, aminek köszönhetően sikerült e programot 250x100-ra növelni.

November végéig polgárőreink 7.2 millió szolgálati órát tudhatnak maguk mögött a köz- és külterületeken, emellett 1.4 millió órát a rendőrséggel közös járőrözésen töltöttek el. Ily módon dr. Pintér Sándor belügyminiszter azon igényét, hogy "Kicsit többet, kicsit jobban" teljesítsünk, már egy hónappal az év vége előtt teljesítettük! Számomra öröm az is, hogy a mai napig 50 005 polgárőr rendelkezik új igazolvánnyal, ami csattanós válasz a pesszimista jóslatokra, hogy jó, ha 35-40 ezres létszám lesz. Ha ide számítjuk az új igazolvánnyal nem rendelkező tagokat, a SZEM mozgalom mintegy 20 ezer aktivistáját, s a polgárőrséghez kötődő fiatalokat, csaknem százezres létszámról beszélhetünk!

Komoly, motivált erő a miénk, amely nem véletlenül stratégiai partnere a rendőrségnek. Annak a rendőrségnek, amely Magyarország Kormánya mellett komoly technikai, anyagi segítséget nyújtott a Polgárőrségnek ahhoz, hogy igazán motivált erő legyen a miénk. Emellett a Földművelésügyi Minisztérium EU-s pályázatának köszönhetően 144 új járőrautóval gazdagodtak az idén az egyesületek. Reméljük, 2015-ben lesz ennek folytatása. Köszönöm valamennyi polgárőr nevében ezt a kiemelt figyelmet, támogatást minden érintettnek, s ígérhetem az önkéntes bűnmegelőzők nevében: az újesztendőben sem fognak csalódni bennünk! Fontos célkitűzésünk lesz az oktatás, képzés magasabb szintre emelése annak érdekében, hogy felkészült és fél profi polgárőrök teljesítsenek szolgálatot.

(forrás: https://www.radiop.hu/)

Veszprém megyében a következő személyek kaptak elismerést, illetve ajándékot:

Életmentő Érdemérmet vehetett át Oszkó Sándor, a Veszprém megyei Devecseri Polgárőr Egyesület tagja.

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke által elismerésben és jutalomban részesült Kun László, a Veszprémi Cholnoky Városrész Polgárőr Egyesület elnöke aki 1297óra szolgálatot teljesített 2014.jan 1-től, 2014 november 01-ig bezárólag.

Jelen volt még a megyéből Erdős László, aki egyedül neveli a négy kiskorú gyermekét. Ő és a gyerekek, Dr. Túrós Andrástól vehették át az OPSZ ajándékát.

Mindenkinek gratulálunk az elismeréshez, és továbbra is hasonló, példamutató aktív munkát kívánunk.

Nagy Zoltán