Országos Polgárőr Ifjúsági Tábor

2015.07.05

Az Országos Polgárőr Ifjúsági Tábor (OPIT) idén 141 fő részvételével a Balaton-parti Gyenesdiáson került megrendezésre, ahol egy héten keresztül tanultak, pihentek, kikapcsolódotak a fiatal polgárőrök, köztük 59 ifjú polgárőr és 29 kárpátaljai magyar polgárőr.

Visszatért Gyenesdiásra az OPIT, a gyerekek és fiatalok nagy örömére. A Balaton varázsa, a fürdőzési lehetőségek, a kiváló levegő, s nem utolsó sorban a családbarát település is hozzájárult ahhoz, hogy a tábor lakói számos pozitív élménnyel gazdagon térjenek haza.

Minden reggel hatkor már ébresztőt fújtak a csoportok vezetői, s mindenki számára kötelező volt a reggeli mozgás a krav-maga edzés. Az első nap még egy kicsit nehezebben, de az elkövetkező napokban, már vidáman keltek fel és készültek a reggeli edzésre. A krav maga (magyarul: közelharc) egy gyakorlati tapasztalatokra épített taktikai és önvédelmi rendszer, Magyarországon is egyre népszerűbb. Elsődleges célja, hogy felkészítse az embert az erőszakos helyzetek felismerésére és azok nagyon gyors, megfelelő kezelésére, elhárítására. Naponta kétszer, reggel és kora este egyaránt nagy létszámban és lelkesen vettek részt a foglalkozásokon a tábor lakói.

A táborban több elméleti oktatás és előadás is segítette a fiatal és ifjú polgárőrök ismereteinek gyarapítását. Az első napon Csóra György az Országos Polgárőr Szövetség oktatási-elnökhelyettese tartott előadást a polgárőrség szervezeti felépítéséről, s a képzési rendszer bemutatásáról. Ismertetésre kerültek a polgárőr egyesületek lehetőségei, a bűnmegelőzés területén is.

Zámbó Péter az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) szakmai alelnöke az OPSZ által indított, aktuális programokról beszélt az táborban. Megemlítette, hogy a fiatalok milyen módon tudnak csatlakozni a programokhoz, milyen szerepet vállalhatnak.

Az egyik legfontosabb előadás a dizájner drogok és hatásuk alatt álló személyek felismerése volt. Napjaink egyik nagy problémájával kapcsolatban Csizmazia Péter a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében bővítette a fiatalok ismereteit. Az ifjú polgárőrőröknek is hasznos tanáccsal szolgált, "a számítógépes bűnözés elterjedése és a közösségi oldalak használatának a veszélyei " címmel megtartott előadásában.A programok összeállításban a szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minden területet érintve kerüljenek be előadók és előadások. Így sor került a disco balesetek megelőzésének eszközeiről és annak utólagos, lehetséges következményeiről. A gyakorlati oktatások során a személyi sérülésekkel járó közlekedési balesetek esetén a polgárőrök tevékenységének sorrendjét is megtudták. Szó volt még a kulturális és sportrendezvények adta feladatokról, ezen belül a labdarugó mérkőzések biztosításában történő polgárőr közreműködésről, s annak lehetőségeiről. Külön témakör volt a lakossággal történő párbeszéd, a metakommunikáció használata a helyi közösségépítésben, az együttműködés lehetőségei a katasztrófahelyzetek elhárításában, a polgárőrök tevékenysége a mentési helyszínen valamint a járőrszolgálat közben előforduló események alkalmáva történő eljárások, különös tekintettel a tettenérés, helyszínbiztosítás, konfliktuskezelés és intézkedéstaktika feladataira.

Az Országos Polgárőr Szövetség imázsa és kommunikációja címmel tartott előadást Erdős Viktória az Országos Polgárőr Szövetség sajtófőnöke. Az OPSZ sajtó osztályának munkatársai közreműködésével került bemutatásra a szervezet külső és belső kommunikációja. Minden szakterület bemutatkozott, így Lőwinger Zoltán az OPSZ honlapjának web főszerkesztője a honlapkezelésről, szerkesztésről beszélt, Sebestyén Jenő az OPSZ fotósa, gyorstalpaló fotós ismereteket adott át, Hladon Sándor a Polgárőr Rádió főszerkesztője az online rádiózás alapjaiba vezette be a fiatalokat, Pintér Zsuzsanna a szép magyar beszéd, nyelvhelyesség a beszédtechnika fontosságára hívta fel a figyelmet. Gerencsér Tamás az ATV munkatársa, az Együtt A Biztonságért című műsor rendezője a kamera előtti szereplés kipróbálását tette lehetővé a fiatalok számára. Kezdetben nehezen nyílt meg minden csoport, de a lámpalázat leküzdve jópár tehetséges interjúalanyt fedezett fel a kommunikációs csapat.

Délutánonként közös szolgálatokat láttak el a fiatal polgárőrök a helyi körzeti megbízottal. Az első szolgálati napon a 65 év feletti helyi lakosokat keresték fel, s bűnmegelőzési tanácsokkal és szórólapokkal hívták fel a figyelmet a rájuk leselkedő veszélyekre.

Az Országos Polgárőr Ifjúsági Táborral egy időben, szintén Gyenesdiáson június 26-án került megrendezésre a II. Országos Polgárőr Járőr verseny, amely a fiatal polgárőrök fizikai állapotát hivatott felmérni. A versenyen 14-30 év közti ifjú és fiatal polgárőrök vettek részt. Feladataik futás közben különböző akadályok leküzdése, csapategységben, időre. A három fős csapatok vegyesen kerülnek összeállításra fiatal és ifjú polgárőr korosztályból. A tábor polgárőrei a pálya építésében és az előkészítő munkálatokban is részt vettek és mind a 25 csapat sikeresen szerepelt.

Mint minden évben, idén is megrendezésre került az Országos Polgárőr Ifjúsági Táborban a "Fórum"- ahol a fiatalok feltehették a kérdéseiket az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagjainak és a társszervek, együttműködő szervezetek vezetőinek. Az idei fórumon dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Hatala József a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, dr. Sipos Gyula rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, a Zala Megyei Redőr-főkapitányság vezetője, dr. Horváth István rendőr alezredes, a Keszthelyi rendőrkapitányság vezetője, Zámbó Péter az OPSZ szakmai alelnöke, Kolozsi József az OPSZ Gazdasági elnökhelyettese, Batiz István a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Krug Gusztáv a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és Erdős Viktória sajtófőnök válaszolt a fiatalok kérdéseire. A fiatalok sok kérdéssel készültek, melyek több témakört is átfogtak. A legfontosabb téma az ifjú polgárőrökkel kapcsolatban volt, hogy milyen szolgálatot láthatnak el, és hogy milyen szerepet kaphat az ifjú polgárőr a polgárőrség mindennapjaiban, milyen lesz az ifjú polgárőr formaruha és az igazolvány és a lányok külön kérték, hogy nekik is lehessen nőies, fiatalos trikójuk. Többen jelezték, hogy szeretnék, ha egy évben többször is találkozhatnának a fiatalok, s szívesen fogadnák, ha jövőre a tábor két hetes lenne. A megjelent vezetők a fiatalok minden kérdésére válaszoltak, a fórum mindkét fél szemszögéből pozitív és tanulságos volt. Dr. Túrós András az OPSZ elnöke átnyújtotta az első ifjú polgárőr polót, amelyet minden a táborban részt vevő 14-18 év közti megkapott, valamint a Kárpátaljai polgárőrök részére kétnyelvű felirattal ellátott polgárőr jól láthatósági mellényeket adományozott.

Az Országos Polgárőr Ifjúsági Tábor az ifjú polgárőrök és a polgárőrök, valamint a Kárpátaljai magyar polgárőrök számára is nagyon hasznosnak bizonyult. A tábor vezetői és az Országos Polgárőr Szövetség színvonalas programokat állítottak össze, amelyek a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásának köszönhetően megvalósulhattak. A táborlakók többször is kihangsúlyozták, hogy nagyon jól érezték magukat, rengeteg elméleti és gyakorlati tudással és számos élménnyel gazdagodtak.

Az utolsó napon a fiatalok szomorúan vettek búcsút egymástól és a tábor vezetőitől, mert nagyon jól érezték magukat és számtalan új ismeretséget kötöttek, akikkel a jövőben is tartani fogják a kapcsolatot. A tábor eddigi zsongása, átalakult s a búcsúzáskor megmutatkozott a fiatalok közötti összetartozás ereje, az egység és a barátság. Az ifjúsági táborban kapott pólókra sokan aláírásokat gyűjtöttek, majd elkészültek az utolsó fényképek is, hogy örök emlék maradhasson számukra ez a hét.

(Forrás: Hladon Sándor)

Dézsi Jánostól a VeMPSZ alelnökétől megtudtuk, hogy Veszprém megyét: Töreki Zsófia és Lendvai Petra ifjú polgárőrként, Nagy Kristóf és Dézsi János fiatal polgárőrként képviselte a táborba.