Polgárőr kutyák képzése Sümegen

2023.10.30

A polgárőr kutyás képzések tradicionális helyszínén, Sümegen rendezett három napos képzést a kutyás és a kutyavezetők részére az OPSZ Kutyás-szolgálati és Állatvédelmi Tagozata.

A képzésen 28 polgárőr vett részt 21 szolgálati kutyával. A résztvevők létszáma is mutatta, hogy egyre nagyobb az igény a polgárőrségen belül a polgárőr szolgálati kutyákkal történő szolgálatellátás iránt.

A képzés újdonsága, volt, hogy fegyelmében és követelményeiben is a rendvédelmi szervek képzéséhez igazodó szint volt a követelmény. Nagy hangsúlyt fektettek a közös mozgás és szolgálatellátás gyakorlására. Továbbá minden gyakorlatot közvetlenül saját önértékelés és kiképzésvezetői értékelés is követett.

A képzési gyakorlatot Molnár Zoltán, a tagozat elnöke nyitotta meg és zárta le- elégedettségét fejezve ki a résztvevők és képzést irányítók részére.

A képzést egyik vezetője dr. Frigyer László, a tagozat általános alelnöke volt, aki a szükséges fegyelem megtartásával és az egyes szituációk közös jogi elemzésével kívánta a képzés szintjét emelni.

A képzés másik vezetője Morva László r. alezredes, a tagozat szakmai alelnöke volt, aki elmondta, hogy egyes gyakorlatoknál több polgárőr kolléga is olyan szinten hajtotta végre a gyakorlatát, hogy az alapképzésben résztvevő rendőr szolgálati kutyás kollégák között is bátran megállta volna a helyét. Összességében minden résztvevővel elégedett volt, gratulált a polgárőröknek és vezetőiknek.

A gyakorlati képzést Szabó Balázs, a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség kutyás és állatvédelmi szakterületi vezetője irányította. aki szintén elégedettségét fejezte ki a kollégák irányába és hangsúlyozta, hogy a szakmai gyakorlás és a megfelelő tréning a kulcsa a gyakorlatok helyes és készségszintű végrehajtásának.

A képzés szervezőinek legnagyobb örömére a képzésen több ifjú polgárőr is részt vett a kutyájával. Ez többszörös elégedettséggel és reménnyel töltötte el a kollégákat, hiszen mind a polgárőrség, mind a kutyás szolgálat utánpótlás nevelése is folyamatban van. Ez pedig összességében a közbiztonság megtartását eredményezi.

A képzés jó lehetőséget teremtett a szakmai kapcsolatok építésére a Polgárőrség szervezetén belül és kívül. Sümeg város vezetése továbbra is teljes támogatásáról biztosította a Tagozatot és a vezetését, amelyet ezúton is köszönünk.

Szöveg: Dr. Frigyer László, Dr. Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Dr. Frigyer László