Polgárőr ló semmitől sem fél

2016.03.09

Három napon át trenírozták Sümegen a lovas polgárőröket és lovaikat. A képzésre az ország szinte minden pontjáról érkeztek önkéntesek.

(Fotó: Füssy Angéla)

A lovasok nem csak azt gyakorolták, hogyan mozogjanak kötelékben, hanem azt is, hogyan érjék el, hogy lovuk rezzenéstelenül tűrje a legváratlanabb szituációkat, zavaró hanghatásokat. A lovasok a három napos képzés végén rendőri felvezetéssel, autós és motoros polgárőrökkel kiegészülve vonultak fel a városban, a járókelők nagy örömére.

Billegő palló, füst, tűz, berregő motoros láncfűrész, pisztolylövés vagy épp rendőrautó visító szirénája - polgárőr ló nem riadhat meg semmitől. A sümegi gyakorlati képzésen ilyen extrém helyzetekben való helytállást gyakorolták lovakkal és lovasokkal, méghozzá kiváló eredménnyel.

Azt mondják, éles bevetés során bármikor kerülhetnek hasonló helyzetekbe a lovas polgárőrök, amikor nem szabad, hogy a lovak megriadva kiugorjanak gazdájuk alól, vagy felágaskodva ledobják őket a hátukról és elszaladjanak az ellenkező irányba. A lovak köztudottan ijedős állatok, képesek megrémülni és elfutni a világ végére, ha csak egy fácán felugrik mellettük a bokorban. A szolgálatot teljesítő lovakat, legyenek azok rendőr lovak, vagy polgárőr lovak, éppen ezért folyamatosan képzik, trenírozzák, a legszélsőségesebb körülmények között.

A háromnapos országos lovas polgárőrképzésnek a sümegi Czapári Lovarda adott otthont.

- Ősszel elméleti oktatásra hívtuk Sümegre az ország más pontjain szolgáló polgárőröket, ezúttal pedig a gyakorlati tréningre került sor. Itt Sümegen 15-en szolgálunk lóháton. A Sümeg környéki erdős területeken, vagy a szőlőknél, pincéknél ez hiánypótló képesség, hiszen sem autóval, sem motoron nem közelíthetőek meg rövid idő alatt ezek a területek. Lóháton viszont bárhová eljutunk. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy éve, a sümegi lovas polgárőr lányoknak sikerült megakadályozniuk egy pincefeltörést, hegyen-dombon át üldözték lóháton a menekülő elkövetőket - mondta portálunknak Molnár Zoltán, a Sümegi Polgárőr Egyesület vezetője.

A képzés több részből állt. A lovardában a lovasok gyakorolták a kötelékben mozgást, különböző formációkat, a hirtelen megállást, fordulást vagy a vizes árkon való átjutást.

A durva hanghatásoktól sem kímélték az állatokat, akik szinte mozdulatlanul tűrték, hogy ostorral léggömböt durrantsanak el mellettük, vagy fegyvert süssenek el alig pár méterre tőlük. De át kellett haladniuk füstfelhőn is és akkor sem szabadott megugraniuk, amikor járó motoros fűrésszel hadonásztak előttük vagy behajtott közéjük egy szirénázó rendőrautó.

- Minderre képesnek kell lenniük, hiszen az életben is kerülhetnek hasonló helyzetbe a polgárőr szolgálat során. Gondoljunk a fa tolvajokra az erdőben, az orrvadászokra vagy arra, hogy egy polgárőr ellenőrzés könnyen rendőri akcióba csaphat át. Ezek a hang- és fényhatások ilyenkor jelen vannak - mondta Nádai Nagy Péter, az Országos Polgárőr Szövetség lovas tagozatának elnökségi tagja. Hozzátette, egy polgárőr lónak szinte ugyan azt kell tudnia, mint egy rendőr lónak. Előre hozzá kell szoktatni a várható extrém helyzetekhez. Külterületen bármi előfordulhat, nem szabad semmitől megijedniük.

Domoszlai Dániel korábban rendőr lovakkal foglalkozott, most a képzésen a polgárőr lovak lovaglási tréningjét tartotta. Mint mondta, az is fontos feladat, hogy a forgalomban megtanítsák úgy közlekedni a lovakat, hogy kizárják a külső hatásokat. Ez fontos feltétele annak, hogy biztonságos szolgálatot tudjanak velük ellátni a polgárőrök. Közterületen, forgalomban, egy rendezvényen az autók dudája, egy riasztó szirénája és maga a tömeg is félelmet kelthet a lóban. Ezekre mind immunissá kell tenni, mert tömegben, emberek között nem válhat maga a ló veszélyforrássá - fogalmazott Domoszlai.

A gyakorlati képzés végén, vasárnap délután körülbelül 20 lovas polgárőr vonult végig rendőri felvezetéssel Sümeg városán. A helyiek és a turisták is örömmel fotózták a látványosságot. Végül párokban, a motoros és gépkocsin szolgáló polgárőrökkel kiegészülve láttak el közös szolgálatot a kisváros utcáin.

Forrás:https://omegahirek.hu/