Polgárőr tábor Gyenesdiáson

2022.08.01

Polgárőr tábor nyitotta meg kapuit Gyenesdiáson. Kétszer egy héten át képzik a fiatal felnőtteket, hogy minden járásban felkészült polgárőrök teljesíthessenek szolgálatot.

Az első turnusban nyolcvanegy, 18-30 év közötti polgárőr sajátíthatja el rendvédelemmel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókat. Cél, hogy a generációk közötti különbségeket is feloldják. Sok helyen idősebb polgárőrök dolgoznak, nem ugyanaz az érdeklődési körük, a normarendszerük, mint a több évtizeddel fiatalabb kollégáiknak. El kívánják érni, hogy vonzó legyen az ifjú érdeklődők számára polgárőrség. Ezért is van szükség képzett fiatalokra, akik egy nyelvet beszélnek társaikkal, és felkészültek szakmailag is. A tábor első napján Bakonyi Ágnes, az Országos Polgárőr Szövetség sajtófőnöke kommunikációs tréningen oktatta a résztvevőknek.

Elméleti és gyakorlati foglalkozásokat tartanak minden nap a táborlakóknak. Nagyon fontos cél az egészségmegőrzés, az egészséges életmódra nevelés, valamint önvédelmi fogások elsajátítása is. A szituációs gyakorlatok között szerepel olyan is, hogy mit kell tenni akkor, ha például lépcsőházban támadják meg az embert, de gyakorolják azt is, hogyan kell kirúgni egy asztallábat.

Az elméleti felkészítés során a modern rendvédelem kihívásaival ismerkednek meg a jelenlévők. Fontos, hogy megfelelő partnere legyen a polgárőr annak a rendőrnek, akivel közös járőrszolgálatot lát el.

Megismerkednek az egy hét során a vízi polgárőr szolgálat szakmai rejtelmeivel, járőröznek a Balatonon a helyi egyesület motorcsónakjával.

Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, a tábor főszervezője elmondta, hogy a polgárőrség tevékenysége elérte azt, hogy nemcsak Magyarországon, de Európa szerte is kimagaslóan jó a közbiztonság. Ez a tábor is hozzájárul ahhoz, hogy jól képzett szakemberekké váljanak a fiatalok.

A tábor jövő héten a 14-18 év közötti ifjakat várja, közel százan érkeznek majd Gyenesdiásra.

Forrás: Tóth András