Polgárőrök a balatoni idegenforgalom nyugalmáért

2014.08.07

Az év polgárőr városa címet nyerte el Balatonalmádi nemrég.


A rangos elismerést Hansági Endre, a helyi egyesület elnöke vette át dr. Túrós András országos elnöktől, a Békésen rendezett ünnepségen.

- Nagyon sokat tesz a 32 tagú Balatonalmádi Polgárőr Egyesület a magyar tenger közbiztonságáért - érvelt az elismerés mellett Kovács Imre, a 2800 tagot számláló Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Hozzátette: az elismerés mindannyiukat nagy büszkeséggel tölti el, akik kapták, kiérdemelték -állította.

Kovács Imre szerint a címet elsősorban a nyári közbiztonsági tevékenységükért kapták meg Balatonalmádi polgárőrei, akik nyáron több tucat rendezvény, esemény nyugalmát garantálják a rendőrséggel együtt, de önállóan is dolgoznak. Az elnök kiemelte: Márkus Béla, balatonfűzfői polgárőr a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát vehette át az országos elnöktől.

Hansági Endre (középen) az almádi egyesület elnöke, és Nagy Róbert, valamint Horváth Ferencné polgárőrök a békési ünnepségen (Fotó: Balatonalmádi Polgárőr Egyesület)

Kovács Imre utalt arra, hogy a tó közbiztonságát négy megyei polgárőrei és rendőrei biztosítják. Működik összesen 350 taggal a rendőrség keretein belül egy úgynevezett Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság. Ebben négy megyei főkapitányságának képviselőinek, a megyei polgárőr szövetségek vezetői, valamint a Balatonnál működő polgárőr egyesületek dolgoznak. Veszprém megyében például összesen 23 polgárőr egyesület ténykedik a bizottságban. Képviselteti magát Veszprém, Somogy és Zala, valamint Fejér megye is a Velencei tó biztonsága miatt.

A nyári szezon megkezdése előtt szórólapokat osztanak a polgárőrök, amelyeken figyelmeztetik a lakosságot a legfontosabb feladataikra, például arra, hogy előzhetik meg, védhetik ki a trükkös betöréseket, lopásokat, a bűncselekményeket. Nyáron folyamatosan dolgoznak a strandokon. Figyelik, hogy ne lopják el a vendégek értékeit. Köztereken gyalog, kerékpárral, motorral dolgoznak.

Elkötelezettek munkájuk iránt, jól együttműködnek egymással, a rendőrséggel, civil szervezetekkel, a szomszédos megyék egyesületeivel. A tónál sokat segítenek a vendégek eligazodásában. Céljuk a biztonság, hogy munkájukkal is jó hírét keltsék a Balatonnak. Évközben dolgoznak iskoláknál, figyelik az üres nyaralókat. Télen lovas polgárőrök is járőröznek. Munkájukat térítés nélkül végzik.

2014. augusztus 05.,  szerző: Kovács Erika

Forrás:https://veol.hu