Polgárőrök a Művészetek völgyében: huszonnégy órában a fesztivált vigyázták

2017.08.25

A helyi polgárőrök 2008 óta minden nyáron 24 órás szolgálatot látnak el a völgy fesztiválján a településen és Vigántpetenden. Idén 24-en dolgoztak a lakók és vendégeik, a fellépők és a csupán körülnézők biztonságáért - eredményesen.

Minderről a polgárőrség alapítója és vezetője, Korponai László számolt be lapunknak. Az immár 27. alkalommal megrendezett Művészetek völgye fesztivál idén hozzávetőlegesen kétszázezer látogatót vonzott ami a jegyet vásárlókat illeti, de legalább ennek a létszámnak a kétharmadát tette ki azok száma, akik csupán körülnézni érkeztek a településekre.

A kapolcsi polgárőrök a veszprémi Dózsa egyesület tagjaival a fesztiválon
Fotó: polgárőrség

- Nagyjából ennyien voltak tavaly is, és ahogy lenni szokott, a látogatók száma a két hétvégén ugrott meg igazán. Azonban megfigyelhető volt, hogy idén a korábbiaknál fegyelmezettebb vendégkör célozta meg a völgyet. Kevesebb volt a csupán lézengő vendég, és nem volt dáridózás, amely megbotránkoztatta volna a lakosságot. Csupán két bűncselekmény történt, egy esetben sátorba surrantak be és a felelőtlenül elöl hagyott holmi látta ennek kárát, valamint egy táskát lopott el valaki, akinek kilétére hamar fény derült. Nem érkeztek hozzánk panaszok például a hangos zene miatt, úgy tűnik, a lakosság elfogadta azt. Igaz, idén jobb volt az előkészítés, és a községben két nagy kempingbe csoportosultak a lazább vendégek. A polgárőrség felkészült a fesztiválra, a 36 tag közül 24-en folyamatosan járőröztek, és 19 fős segítséget kaptunk a hat környékbeli település, Zalahaláp, Lesenceistvánd, Kővágóörs, Badacsonytomaj, Gyulakeszi, Révfülöp és a veszprémi Dózsa városrész polgárőr-egyesületeitől. Így egy csoportban négy-öt fő dolgozott, a rendőrség mellett rálátásunk volt azokra a területekre, amelyekre ők kevésbé jutottak el. Gyalogos és lovas szolgálatot adtunk, a lovasok egyebek mellett a kempingek biztonságára ügyeltek - mondta a polgárőr vezető. Hozzátette, hogy a lovas polgárőrök látványosságnak sem voltak utolsók, főként a lányok, akik közül egyszerre négyen-öten is szolgálatot teljesítettek. A szárazságban arra is ügyeltek, hogy a vadkempingezők ne rakjanak tüzet az erdőszéleken.

- Sok esetben a segítségnyújtásnál kaptunk szerepet, például segítettünk szállást találni a vendégeknek. Polgárőreink arra is ügyeltek, hogy a vásározók figyelmét felhívják értékeik biztonságba helyezésére. Amellett a főúton biztosítottuk a folyamatos gépkocsi-közlekedést, baleset nem történt - sorolja Korponai László. Hangsúlyozza, hogy a társegyesületek kérés nélkül segítettek jelenlétükkel minden évben, idén azonban a korábbiaknál is többen vállalták a feladatot. Igaz, néhány éve a kapolcsi polgárőrség 21 település polgárőr-egyesületével kötött együttműködési megállapodást, hogy szükség esetén bármelyik községben segítsék egymás munkáját. Szintén köszönetet érdemelnek a fesztiválon dolgozó polgárőrök családtagjai a zavartalan munka feltételeinek megteremtéséért.

Forrás:https://veol.hu/