Polgárőrök az állatkínzás ellen

2023.08.20

Az ország 66 ezer polgárőre megfelelő bázis ahhoz, hogy az állatvédelem terén is fontos együttműködő partnere legyen az illetékes szerveknek, hangzott el az Országos Polgárőr Szövetség Kutyás-szolgálati és Állatvédelmi Tagozata kihelyezett elnökségi ülésén, amelyet Sümegen tartottak augusztus 18-án és 19-én.

A résztvevők, balról az első Molnár Zoltán

Fotó: Tisler Anna

Az állatvédelem egyre fontosabb a lakosság számára is. A rendőrség, vagy a szakhatóságok, ha a megfelelő felkészítést kapott polgárőrtől jelzést kapnak, hatékonyabban tudják ellátni a feladatukat.

Molnár Zoltán elnök köszöntőjében elmondta, azért választotta Sümeget, a szülővárosát, mert ott alakult meg elsőként a polgárőrségen belül a kutyás szolgálat, és 2017-ben ott tartották az első szolgálati kutyás vizsgát. Ma már az országos szövetségben belül önálló tagozat alakult azzal a céllal, hogy az állatvédelem terén is tevékenykedjenek. Az egyik elnökségi tag, Szántó Krisztián ma is Sümegen lát el szolgálatot. Végh László, Sümeg polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a város elkötelezett az állatvédelem és a közbiztonság iránt, felajánlotta támogatását a polgárőröknek.

A 2022-ben az országgyűlés által létrehozott "Közös ügyünk az állatvédelem" Alapítvány kuratóriumi elnöke, Vetter Szilvia elmondta, az országgyűlés módosította az állatkínzás tényállását, ma már bizonyos esetekben akár 5 év börtönbüntetés is kiszabható, amely Európában is jelentős. Az állatvédelem nem csupán a háziállatokkal, hanem a vadon élő állatokkal is foglalkozik. Készül egy oktató anyag, amely az állatvédelmi kompetencia program keretében a polgárőröknek is útmutatást nyújt, hogy mikor milyen hatóságot kell értesíteni, vagy mi a teendő, ha sérült állatot találnak.

Az elnök elhozta Ovádi Péter kormánybiztos jókívánságát is

Nagy Csilla állatvédelmi szakjogász, a Magyar Birtokvédelmi Szövetség főtitkára hozzátette, hogy a nagyobb eredményesség érdekében a szakterületen dolgozó hatóságok munkáját szükséges mielőbb összehangolni.

A programban kutyaképzés bemutató és gyakorlás is szerepelt.

Forrás: https://www.veol.hu/