Polgárőrök tartóztatták fel a szexuális erőszak kísérletével gyanúsítható férfit

2023.03.29

Attól a perctől fogva, ahogy megtudtuk, mit művelt, hogy egy órán belül két kislánnyal is erőszakoskodott két csepeli társasház lépcsőházában, nem volt kérdés, hogy a támadó órákon belül rács mögött lesz.

Nem volt kérdés, hiszen rendőreink és a velük szorosan együttműködő polgárőrök is őt keresték. Mindenhol. A szexuális erőszak kísérletével gyanúsítható férfit tettének elkövetésétől számított nyolc órán belül megtalálták és elfogták. Azóta a bíróság letartóztatásba helyezte, rács mögé került.

A csepeli rendőröknek az egyik 13 éves kislány édesanyja tette az első bejelentést, majd kiderült, hogy rövid időn belül még egy hasonló támadás történt, az első helyszíntől két kilométernyire. Az akkori információk szerint a támadó 15 óra körül bement egy XXI. kerületi lépcsőházba, majd beszállt a liftbe a tizenhárom éves kislány mellé. A férfi először kérdezgette a lányt, majd megfenyegette a kiskorút, hogy "ha nem mutatja meg a bugyiját, akkor megszurkálja őt". A kislány határozottan nemet mondott a férfinek, aki ekkor megállította a liftet, két kézzel megragadta a lány torkát, és közben azzal fenyegette, hogy ha kiabál, megszurkálja. Szerencsére a lift közben elindult, és amikor a liftajtó kinyílt, a férfi menekülőre fogta. Ezután negyed óra sem telt el, amikor a férfi kiszúrt magának az utcán egy másik kislányt, akit követni kezdett, majd amikor a lány hazaért, bement utána a lépcsőházba. A férfi a lépcsőn támadt rá áldozatára, de a kislánynak sikerült magát kiszakítani a fogásból, és felfutott a negyedik emeletre. A támadó megijedhetett, hogy lebukik, így ebből a házból is sietve távozott. Szerencsére a két kislány nem sérült meg, de mindketten nagyon megijedtek.

A rendőrök a bejelentés után hajtóvadászatot indítottak az akkor még ismeretlen elkövető után, és a nyomozók minden lehetséges adatot megosztottak egyenruhás kollégáikkal, és a polgárőrökkel, ami az elkövető felkutatásában segíthet. A férfit végül a Dél-Csepel Polgárőr Egyesület polgárőrei szúrták ki éjjel 11 óra felé.

– A csepeli rendőrökkel vettünk részt közös eligazításon, amikor mi is megkaptuk a támadóról készült kameraképet. Ezután végig, visszatérően Csepel belvárosában jártuk az utcákat, a HÉV állomást és a buszpályaudvart. Már este 11 óra felé járt, amikor a Kossuth Lajos utcában megláttunk a parkoló kocsik mögött egy férfit, aki nagyon hasonlított a kameraképre. Követni kezdtük. – mesélte Kovács Krisztián és Bánrévi Gábor polgárőr az elfogást megelőző perceket, amikor kiszúrták a 30 év körüli férfit a Kossuth utcában.

Hamarosan kiderült, hogy nem csak a polgárőrök eredtek a férfi nyomába, neki is volt kiszemeltje aznap éjjel. A 30 év körüli férfi egy tinédzser lány után haladt, közben pedig úgy tett mintha telefonálna.

– Amikor meglátott bennünket a férfi, azonnal futásnak eredt, mi pedig rohantunk utána. Végül az Erdősor úton értük utol és sikerült feltartóztatnunk. – mondták a polgárőrök.

Kovács Krisztián és Bánrévi Gábor rögtön szóltak a rendőröknek, akik perceken belül a helyszínre értek és elfogták a 32 éves M. Balázst. A férfit előállították a BRFK XXI. kerületi Rendőrkapitányságra, ahol 2 rendbeli szexuális erőszak bűntett kísérletének megalapozott gyanújával hallgatták ki. A férfi beismerő vallomást tett. A csepeli rendőrök a férfi őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, melyet a bíróság elrendelt.

Az elfogást követően Kovács Krisztiánt és Bánrévi Gábort kiemelkedő szakmai tevékenységük elismeréséül Budapest rendőrfőkapitánya, Dr. Terdik Tamás r. vezérőrnagy dicséretben és jutalomban részesítette.

Forrás, fotó: Budapesti Rendőr-főkapitányság