Portyán az Év polgárőrével

2013.04.04

Szombat éjszakai járőrszolgálatba indulunk Molnár Zoltánnal, a polgárőr egyesület vezetőjével, Kovács Zoltánnal, aki elnyerte Veszprém megyében az Év polgárőre címet, valamint Dömötör Attila rendőr főtörzszászlóssal. Szerencsére eseménytelen volt az éjszaka.

Első úti célunk a város határában álló autójavító telephelye volt, ahova már megpróbáltak illetéktelenek bejutni, ezért rendszerese ellenőrzik. Tettünk egy kört a pakolóban, majd a buszmegálló érintésével az iparterületre érkezünk vissza.

- Fél órája jártuk itt, de nem árt ha ismét visszamegyünk. Így nem tudják kiszámítani a mozgásunkat - indokolta Molnár Zoltán. A rossz szándékú emberek úgy gondolják, elment a polgárőr jármű, utána már azt csinálnak, amit akarnak. Hát nem így van.

- Tudjuk melyik üzemben van éjszakai műszak - tette hozzá Molnár Zoltán. - Ha máshol állna éjszaka autó, főként ha ülnek benne és nézik a terepet, feljegyeznénk a rendszámát és intézkednék.

A következő állomás a diszkó környéke. Most ott is nyugalom volt, néhány autó állt a parkolóban, a bejárati ajtó előtt fiatal lányok nevetgéltek. A belvárosban is alig volt mozgás. Éjfél táján már a legtöbb lakásban sötét van.

Nincs összefüggés a szórakozóhelyeket látogató vendégszám és a bűncselekmények között - tudtuk meg Molnár Zoltántól. A polgárőrök közül többen regisztráltak a közösségi oldalakon, ott nyomon követik, melyik hétvégén hol, milyen bált, vagy szórakozási lehetőséget szerveznek. A fiatalabbak a zenészeket, diszkósokat is ismerik, tudják, kinek a neve vonz tömegeket, melyiknek milyen a célközönsége, mikor kell jobban odafigyelniük. A polgárőrök nem csupán közbiztonsági, bűnmegelőzési, hanem szociális feladatokat is ellátnak. - Felkerestünk egy idős asszonyt, aki jelenlétünkben megszédült - mesélik. - Kiderült, nem betegség okozta a rosszullétet, hanem három napja nem evett. Felvettük a kapcsolatot a város egyik segélyszervezetével, ahonnan tartós élelmiszereket kaptunk. A csomagot eljuttattuk az asszonynak. Tervezzük, hogy mi is szervezünk gyűjtést. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a nehéz helyzetbe került családoknak jelezzük, nem maradtak magukra a bajban, a társadalom fontosnak tartja őket és törődik velük. Egy civil szervezetnek ez is a feladata.

Télen fagyban, hóban terepjáróval keresik fel a külterületen élőket. Egy középkorú férfi otthonát még a terepjáró sem tudta megközelíteni, ezért kilométereket gyalogoltak a hóban. Miután ellenőrizték, a férfi nem beteg, van elegendő élelmiszere, tűzifája, egy mobiltelefont adtak neki és kérték, ha segítségre szorul, jelezzen. Volt olya idős ember, akinek a polgárőrök szereztek takarót, meleg ruhát, tűzifát. Az ő figyelmüknek is köszönhető, hogy a városban nem történt fagyhalál. Nemrég az önkormányzat támogatásával vásároltak két motorkerékpárt, amelyeket elsősegélynyújtó dobozzal és poroltó készülékkel szerelnek fel. Tíz polgárőrt a helyi mentőszolgálat munkatársai kiképeznek az elsősegélynyújtás alapjaira, így rosszullét esetén vagy balesetkor a mentő kiérkezéséig el tudják látni a legsürgősebb feladatokat.

/Megjelent: NAPLÓ 2013. április 4. - Szerző: Tisler Anna/