Sümeg - Biztonságban éjjel-nappal

2014.07.13

Csendes, nyugodt városban tették meg a szokásos ellenőrző útjukat a polgárőr egyesület tagjai.

foto: Tisler Anna

Július 12-én éjszaka a szokásosnál is többen voltak szolgálatban. Egy család esküvőre ment, és megkérték a polgárőröket, ellenőrizzék fokozottabban az utcát, amelyben laknak. Aznap ünnepelte a gógánfai polgárőr egyesület fennállása 10. évfordulóját, amelyre a sümegieket is meghívták. Mi Molnár Zoltán elnökkel és Bárány Péterrel indultunk útnak sötétedés után. A 84-es út melletti benzinkutat jártuk körül, majd a hegyen levő panziókhoz mentünk.

- Megérkeztek a vendégek, jó, ha látják, éjszaka is vigyáznak rájuk - mondta az elnök.

Az egyik szoba lakója megérkezésünkkor a teraszon gyönyörködött a kivilágított várban.

- Még ide is feljönnek a polgárőrök? De jó. Erre gondolni sem mertünk volna. Jó döntés volt, hogy Sümegen nyaralunk - mondta. - Ha hazamegyünk elmesélem az ismerőseimnek is. Ilyent máshol nem tapasztaltunk.

Molnár Zoltán kérte a középkorú férfit, ne írja ki a közösségi oldalakra, hogy az egész család nyaralni ment messze az otthonuktól. Az oldalakat nem csupán a jó szándékú emberek figyelik. A bűnelkövetők között is gyakori, hogy onnan szereznek tippeket, hova érdemes betörni.

- Az évek óta tartó rendőrségi és polgárőrségi felvilágosító munka eredményeképp ma már egyre többen csak hazaérkezés után teszik ki a nyaralási képeiket, de még mindig akadnak olyanok, akik a közösségi oldalakra kiírják, alig várják, hogy elutazzanak. Nem is gondolják, hogy esetleg utazásukat nem csak ők várják.

A polgárőrök elmondták, már néhány tízezer forintért kapható olyan készülék, amely illetéktelen behatolást észlelve először riasztást küld a mobiltelefonra, majd sötétben is tud a rendőrség által használható fotót készíteni az illetéktelen behatolóról, amelyet a rendszer szintén továbbít a beprogramozott telefonszámra.

Molnár Zoltántól megtudtuk, a régi, több, mint 20 éves gépkocsijukat sikerült lecserélniük egy fiatalabb, kisebb fogyasztásúra. Az új Volkswagent már használatba is vették. A jó műszaki állapotú autó fenntartása kevesebbe kerül, így többet tudnak járőrözni a városban és az ahhoz tartozó külterületeken.

- Sokat köszönhetünk az önkormányzatnak, amelyik elismeri és anyagilag támogatja a munkánkat - mondta Molnár Zoltán. - A rendőrséggel is kiváló a kapcsolat. A lakosságra is számíthatunk. Gyakran kérik biztonsági témában a tanácsunkat. Segítik a munkánkat információkkal, és azzal, hogy egyre többen fogadják meg a tanácsunkat, óvják saját értékeiket és odafigyelnek a szomszédjaikra.

Írta: Tisler Anna - 2014. július 13. - Omega Hírek (omagahírek.hu)