Szemétszedési akciót szerveztek Herenden

2021.03.12

Már hagyomány a településen, hogy tavasszal szemétszedési akciót tartanak. Korábban a Te szedd mozgalomhoz csatlakoztak a helyiek, idén pedig Ujhelyi Gábor önkormányzati képviselő magánkezdeményezéseként szervezték meg, hogy szebbé, tisztábbá, élhetőbbé tegyék a várost.

Az előző napokban feltérképezték, hogy melyek azok a területek, ahol sok szemét található a városban, majd elosztották egymás között a területeket a civil jelentkezők. A Vasút utca, a Spar áruház mögötti terület, a tó környéke, valamint a 8-as számú főút bándi elágazója és a herendi temető közötti szakasz kerültek a szemétszedési akció középpontjába. A közösségi portálon meghirdetett önkéntes programra sokan jelentkeztek, és eljöttek a helyi polgárőrök is. Az önkormányzat kesztyűket és zsákokat biztosított a kezdeményezéshez, a helyi Spar áruház pedig pogácsával és innivalóval kínálta a résztvevőket az akció után.

A Spar-parkolóban gyülekeztek szombat délelőtt a szemétszedési akció résztvevői

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is csatlakozott a civil kezdeményezéshez, és a szemétszedésbe bekapcsolódó gyerekeket csokoládéval lepte meg. Véleménye szerinte Herenden nagyon aktívak a közösségek és sok jó civil kezdeményezés is van.

Ujhelyi Gábor szervező és Ovádi Péter is aktívan kivette a részét az akcióból

Fotó: Molnár Sándor/Napló

- Nagyon fontos a környezetünk védelme, és jó, hogy egy-egy ilyen akcióval felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy a körülöttünk lévő környezetért mi vagyunk a felelősek - fogalmazott a képviselő, aki nagyon örül minden ilyen figyelemfelhívó kezdeményezésnek, mert ugyanúgy, mint a felelős állattartás kérdésében, a környezetvédelem esetében is szemléletformálásra van szükség. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a Föld nem a miénk, csak az unokáinktól kaptuk kölcsön.

Bánd és Herend között, a 8-as számú főút mellett is sok szemét van elszórva

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A szemétszedési akció során - sajnálatos módon - nemcsak a köztereken, a parkban és az utak mentén talált elszórt szemetet a közel 40 résztvevő, hanem a magánházak előtti árkokban, bokrokban, kocsibejáróknál is. Végül több mint 60 zsák hulladékot szedtek össze, amit a városgondnokság munkatársai szállítottak el.

Forrás:https://www.veol.hu/