Szenteste gyulladnak ki a betlehem fényei

2016.12.28

Sötét templom fogadja szenteste a 10 órakor kezdődő misére érkező híveket. A szertartás kezdetén sorra gyúlnak fel a fények a karácsonyfákon, majd a bal oldalon álló betlehemen.

A betlehemet csaknem két évtizede Kocsis István és csapata készíti. Az oltár mögé két hatalmas, hétméteres fenyőt állítanak, majd még ötöt a templom közepére és végébe. Mindegyikre fényfüzért tesznek. A fákat a közeli erdőben vágják ki, a tulajdonos támogatásként adja azokat. A munka három napig tart, az első napon kivágják, felállítják és feldíszítik a fákat, majd a húsz négyzetméteres betlehem készítése két napot vesz igénybe.

A teret Kocsis István festménye növeli meg, amelyen a betlehemi csillag látható. Az alkotó minden évben változtat, fejleszt valamely részleten. Idén az egyes elemek közé lépcsőt épített. A környezetéből kiemelkedő díszes palota becsukott ajtaja a szegények kirekesztését jelképezi. A betlehemben két szökőkút is látható. A víz az élet forrását jelenti. A kövek egy része festett habszivacsból készült, a palota anyaga pedig fa. A készítők törekedtek a minél természetesebb hatásra, ezért sok élő növényt használnak. Mohát gyűjtenek, búzát csíráztatnak, cserepes virágokat használnak fel.

Kocsis István tervei alapján készül Sümegen a betlehem Fotó: Tisler Anna

Kocsis Istvántól megtudtuk, hogy a segítő csapat tagjai évek óta ugyanazok. Mindenkinek kialakult a feladata. Idén a helyi polgárőr-egyesület tagjai is segítettek a fák kivágásában és felállításában. A hívek és a lakosok már várják a betlehemet, a készítés napjaiban sokan mentek megnézni, beszélgetni. Az építés közösségi esemény. A hívek rendszeresen locsolják a növényeket. A betlehem Balázs-napig, február harmadikáig látogatható.

Forrás:https://veol.hu