Szezonzáró értekezletet tartott a Polgárőrség

2014.10.14

A nyári idegenforgalmi szezont értékelte az Országos Polgárőr Szövetség az október 10-én Balatonőszödön megtartott konferencián.

Az összejövetelen a négy megye tóparti egyesületeinek és megyei szövetségeinek a képviselői melett megjelent dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke, Zámbó Péter, az OPSZ szakmai alelnöke és Pungor János rendőr ezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója is.

Az ülést Peszt Péter, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség (SMPSZ) elnöke nyitotta meg. A Somogy megyei elnök köszöntötte a megjelenteket. Elsőként Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke kapta meg a szót, aki ismertette a nyári idegenforgalmi szezon Zala megyében végzett polgárőr tevékenységeit. Beszámolójában elmondta, hogy Zala megyében négy település polgárőr egyesületei vettek részt a szezonnal kapcsolatos teendőkben, amelyekre már előre sikeresen felkészültek. "A polgárőrök számára is nagyon fontos a települések közbiztonsága, hiszen ők is helyi lakosok"-mondta. Beszélt arról, is hogy mindenütt sok rendezvény volt, amely nagy kihívást jelentett a polgárőrök számára, de ezzel a kihívással mindenhol sikeresen megbirkóztak. Említette, hogy Keszthely esetében a szórakozási lehetőségeket többnyire kiszorították a belvárosból a Balaton-part irányába a Városi Strand területére. Az ott lévő szórakozóhelyek az évek során nagyon vonzóvá váltak a környező települése, de még a szomszédos megyék fiataljai számára is, akik a nyár folyamán nagy létszámban érkeztek a Balaton fővárosába. Ez nagy kihívást jelentett mind a rendőrség, mind a polgárőrség számára. A Zala megyei polgárőrvezető külön kiemelte a gyenesdiási Vendégpolgárőr Programot, amely nagyon sikeres volt a nyár folyamán. Horvát Róbert beszéde végeztével megköszönte a Zala megyei polgárőrök munkáját.


A következőként Kovács Imre, Veszprém megye polgárőr vezetője kapta meg a szót, aki elmondta, hogy a megye 28 egyesülete közel ötszáz fővel vett részt a nyári idegenforgalmi szezonnal kapcsolatos teendőkben. Ebben a számban nem csak a Balaton-parti, hanem háttértelepülések polgárőr egyesületei is benne vannak, amelyek az egész nyár folyamán segítették a munkát. A megyei szövetség elnöke elmondta, hogy a nyárra való felkészülés Veszprém megyében évek óta már télen elkezdődik; amely a több hónapos készülést követően a nyári hónapokban kerül végrehajtásra. Ezt követi egy lezáró, elemző szakasz, amely során értékelik a szezonban elvégzett munkát. Ebből a feladatkörből kiemelte a strandszolgálatot, amelyet nagyon fontosnak tart. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy fontos, hogy a polgárőrségek a lakosság biztonságérzetét növeljék, és segítő kezez nyújtsanak a helyi önkormányzatoknak. Az idei évben az idegenforgalmi szezonnal kapcsolatos polgárőr tevékenységet Veszprém megyében Dézsi János elnökhelyettes koordinálta. Kovács Imre zárásként elmondta, hogy fontosnak tartja a többi érintett megyei szövetséggel a tapasztalatcserét is, mint mondta, nagyon jó példa erre az éppen futó értekezlet.


Ezt követően Peszt Péter, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke kapta meg a szót. A Somogy megyei vezető elmondta, hogy a megyében 12 egyesület mintegy 360 polgárőre látott el szolgálatot a nyári idegenforgalmi szezon alatt. A somogyi polgárőrök nagyon nagy munkát végeztek a Balaton déli-partján, és sok esetben a helyi egyesületeket kisegítették a háttértelepülések polgárőrségei is. A szolgálatellátások történtek személygépkocsival, segédmotorkerékpárokkal és kerékpárokkal is, amelyek közül az utóbbiaknak nagy előnye, hogy a fesztiválok alatt a nehezen megközelíthető területeket is könnyedén meg tudták velük közelíteni. A rendezvények közül kiemelte a Zamárdiban megrendezett Balaton Soundot, illetve a Boglári Szüret Fesztivált, amelyek százezres nagyságrendben vonzották a hazai és külföldi látogatókat. Hozzátette, hogy ezekre a rendőrséggel közösen sikeresen felkészültek. Egy új egyesületről is beszámolt a megyei szövetség elnöke. A Fonyód-Balatoni Vasúti Régió Polgárőr Egyesület, amely tagjai a nyár folyamán rengeteg kiemelt szolgálatot láttak el.
Peszt Péter azt is elmondta, hogy nyáron a polgárőrök munkájukból adódóan is sokkal jobban lekötöttek, amelyre fel kell készülni. Felvázolta, hogy a következő évben bele kellene vonni a nyári idegenforgalommal kapcsolatos akciókba a 14-18 év közötti fiatalokat, és élni a Diákszolgálati Munkaprogram nyújtotta lehetőségekkel, hiszen ezek a fiatalok főleg nyáron érnek rá. Hozzátette viszont, hogy ennek az előkészítését már most el kell kezdeni. A megyei szövetség elnöke felvázolta, hogy a megyében a polgárőr egyesületek tekintetékben legalább 20 %-os létszámbővítést szeretnének elérni, amelyet már most a télen el kell kezdeni, hogy az új tagok a nyárra már igazolvánnyal ellátott, felkészült polgárőrökként láthassanak el szolgálatot. "Nagyon fontos, hogy polgárőrök a nyári idegenforgalmi szezonban idelátogató vendégekért is vannak"- emelte ki beszédében. Peszt Péter beszélt az egyesületi elnökökre nehezedő magas adminisztrációs teherről is, amely mint monda, tíz évvel ezelőtt a munka 5 %-át tette ki, de mára ez felcserélődött. Felvetette ezzel kapcsolatban a változtatás szükségességét, és egy lehetséges megoldásként javasolta, hogy ehhez kérjék az adminisztrációs feladatok ellátására alkalmas egyesületi tagjaik segítségét, illetve hozzátette, hogy az ősz folyamán az egyesületek vezetői részére területenként képzéseket fognak tartani.


Következő előadóként Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke tartotta meg beszédét. Elmondta, hogy már a szezon kezdete előtt felvették a kapcsolatot a rendőrséggel és az önkormányzatokkal, egyeztettek velük és megtervezték a nyárra vonatkozó stratégiát. A megyei szövetség elnöke elmondta, hogy Fejér megyében az idegenforgalmi szezonban 630 fő polgárőr 3747 óra szolgálatot teljesített, és Velencei-tó térségében a nyár folyamán 78 kiemelt program került megrendezésre, amelynek biztonságos megrendezése a polgárőrök érdeme is. A megyei vezető hozzátette, hogy nem csak a tóparti települések egyesületei vettek részt ebben, így kilenc egyesület végzett konkrét feladatokat. Ennek eredményeként a rendőrséggel közösen sikerült megfékezni a rendbontásokat. Cseh István ezt óriási eredménynek értékelte, de kiemelte emellett, hogy nagyon jó munkát végzett a nyár folyamán a Gárdonyi Polgárőr Egyesület és a Skorpió Egyesület, amelyek a rendőrséggel együttműködve a nyár folyamán több alkalommal hajtottak végre sikeres gépjármű-felderítési akciókat. A megyei elnök hozzátette, hogy kiemelt együttműködés volt a tóparti üdülőkkel, éttermekkel, szórakozóhelyekkel, vasútállomásokkal, és ezek biztonságát igyekeztek mindig fokozottan szem előtt tartani.


A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Pungor János rendőr ezredes tartott beszédet. A rendőri vezető nagyon pozitívan értékelte a polgárőrök munkáját. Mint mondta, nagy segítséget nyújtottak a háttértelepüléseken is, ahol a nyári átcsoportosítások miatt kevesebb rendőr volt. Külön kiemelte emellett a Polgárőrség karitatív tevékenységeit is, illetve a rengeteg rendezvény biztosításában való polgárőr részvételt. Pungor János bemutatta a résztvevőknek az idei és összehasonlításképp a tavalyi statisztikai adatokat, amelyekből kitűnt, hogy figyelemreméltó számban csökkentek mind a személy, mind a vagyon elleni bűncselekmények, amelyben a polgárőrök munkája is benne van. Zárásul a rendészeti igazgató megköszönte a polgárőrök nyári munkáját.

Dr. Túrós András: Örüljetek és legyetek büszkék arra, hogy a Balaton partján illetve a Velencei-tó partján éltek, és itt lehettek polgárőrök!

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke köszönetet mondott a Balaton és a Velencei-tó környékén dolgozó polgárőröknek. "Örüljetek és legyetek büszkék arra, hogy a Balaton partján, illetve a Velencei-tó partján éltek, és itt lehettek polgárőrök!" - mondta. Beszédében kihangsúlyozta, hogy a Balaton és a Velencei-tó közbiztonsága Magyarország érdeke és Magyarország közügye, így nem véletlen, hogy a Rendőrség már 25 éve és az OPSZ pedig 12 éve közvetlenül segíti a Balaton és a Velencei-tó környékén elhelyezkedő polgárőr egyesületeket. Az OPSZ elnöke még egyszer köszönetet mondott az idegenforgalmi szezonban résztvevő polgárőröknek, akik jól teljesítettek, és gratulált az általuk elért eredményekhez. Dr. Túrós András beszélt arról is, hogy átadásra kerül egy kitüntetés, amely "A Balaton Polgárőre" címet viseli. Ezt az a polgárőr kapja, aki a nyári idegenforgalmi szezon alatt kiemelkedő tevékenységet végzett. Az elnök elképzelhetőnek tartja, hogy ezt a címet jövőre, akár egy polgárőr egyesület is megkaphatja, mint "A Balaton Polgárőr Egyesülete". Említés került arról is, hogy a nyáron az Országos Polgárőr Szövetség négyszáz pólóval támogatta a balatoni polgárőröket, ám ez csak a kezdet, ugyanis dr. Túrós András bejelentette, hogy 2015. májusáig az összes Balaton-parti egyesület polgárőrét el szeretnék látni új típusú formaruhával, hogy a következő év nyarán már ezekben láthassák el a szolgálatukat. "Nagyon nagyra értékelem a gyenesdiásiaknak a kezdeményezését, mások elé pedig példaképül állítom ezt a vendégpolgárőr szolgálatot, amelyet ők már meghonosítottak" - mondta.
Dr. Túrós András végezetül elnöki dicséretben részesítette a nyári idegenforgalmi szezonban kiemelkedő teljesítményt nyújtott polgárőröket.

Cikk és fotó: Magyar Márk László

Forrás:https://www.opsz.hu