Szilvásváradon képzik ki a határainkat és erdeinket is védő lovas polgárőröket

2022.11.17

A nyilvános kiképzést és vizsgát bárki ingyenesen megtekintheti a helyszínen.

Tíz éve működik hazánkban a lovas polgárőrség, de a legtöbben vajmi keveset tudunk róluk. Váradi Zsuzsanna Heves megyei lovas polgárőr arról számolt be portálunknak, hogy Szilvásváradon az Állami Ménesgazdaság ad helyszínt a hétvégén a tagozat járőr 1-es gyakorlati képzésnek és vizsgának. Mint mondta, most Ózd környékéről érkeznek lovasok az oktatásra, s hozzátette, a Heves megyeiek hasonló programja várhatóan 2023 első negyedévében lesz. Portálunk érdeklődésére dr. Radácsné Reszegi Rita, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatának elnöke beszélt a munkájukról és a képzésről. Az elnök asszony elmondta, hogy 2012-ben indult a polgárőrségen belül a lovas tagozat és a felmenő rendszerű oktatás, amelynek része a hétvégi szilvásváradi esemény is.

- A modern hazafiság megnyilvánulása a lóháton való szolgálatteljesítés is, amit a polgárőrök elsősorban a lakóhelyükhöz közeli kül- és belterületeken végeznek. Nagy előnye, hogy olyan helyeket tudunk megközelíteni, amit gépjárművel nem lehet, és ami szintén fontos, hogy hangtalanul tehetjük ezt. A külterületek védelme fokozottan szükséges a rezsiköltségek jelentős növekedése óta, elsősorban az illegális fakitermelések miatt. De a munkánk része például a mezőgazdasági terménylopások, az illegális szemétlerakások, az orvvadászat és orvhalászat megelőzése, illetve - a zajtalan megközelítés révén - e cselekmények elkövetőinek tettenérése. Intézkedési joggal azonban nem rendelkezünk, mi a rendőrség "szeme" vagyunk. A megelőzésben van nagy szerepünk. Ha tetten érünk valakit, hívjuk az illetékes hatóságot, és a kiérkezéséig "szóval tartjuk" a delikvenseket - részletezte dr. Radácsné Reszegi Rita.

Az elnök asszony elmondta, hogy 2015-től a lovas polgárőrök is részt vesznek a déli határvédelemben. A határsávban és mélységi területeken egyaránt, például Mórahalom, Ásotthalom, Baja környékén segítik a Készenléti Rendőrség lovasait.

- Mivel nincs intézkedési jogunk, a Készenléti Rendőrség mindenkori utasításait követve csatlakozunk a szolgálati feladataikhoz. Egy lovas járőr esetében a nagy testű ló olyan elrettentő erővel bír, ami tekintélyt parancsol a polgárőrnek, és a migránsokat is jobb belátásra bírja. Emellett a lakosság szubjektív biztonságérzetét is javítja - emelte ki az elnök asszony.

A hétvégi szilvásváradi képzéssel kapcsolatban dr. Radácsné Reszegi Rita elmondta, hogy az érkező ózdi huszárbandérium eddig hagyományőrző csoportként működött, azonban a bűncselekmények megelőzése érdekében szívesen vállalnak szolgálatot. Ehhez szükséges a vizsga.

- Az elméleti, bemeneteli vizsgán már túl vannak. Ezt követi a hétvégén a járőr 1-es gyakorlati képzés és vizsga. Szilvásváradon már ló és lovas egyaránt számot ad a tudásáról. A sikeres vizsga feljogosítja a lovat és lovast belterületi szolgálatra is. A hétvégi vizsga azért nagyon fontos, mert bár lovagolni mindannyian tudnak, de itt elsajátítják a munkánkhoz nélkülözhetetlen intézkedéstaktikai és egyéb készségeket. A szolgálat során az állattal való kapcsolat és kommunikáció olyan szintje szükséges, hogy a váratlan esetek okozta stresszhelyzetekben is határozottan és eredményesen tudjanak cselekedni. Például fatolvajok tettenérése esetén a lónak jelentős stresszt okozhat a motoros fűrész zaja, illetve a bűncseleményen rajtakapottak feszült reakciója. A polgárőrnek ezekben az esetekben is tudniuk kell uralni a lovat és a helyzetet - emelte ki dr. Radácsné Reszegi Rita.

Az elnök asszony arról is beszélt, hogy elöregedőben van a polgárőrség állománya, nagy szükség van az utánpótlásra.

- Kecsegtető lehetőség a fiatalok számára az, hogy lóháton adhatnak szolgálatot. Ehhez, kvázi ingyen fejleszthetik a lovagló tudásukat, mert díjmentesek a képzéseink. Tapasztalataink szerint, ezen szolgálati forma lehetősége révén az elmúlt években is gyarapodott a fiatal polgárőrök száma. A szombaton kezdődő szilvásváradi képzésünk nyilvános, bárki megtekintheti, hogyan zajlik. A háromszoros military országos bajnok és olimpikon Tuska Pál, valamint Molnár Tamás, gróf Széchenyi-díjas lovasedző készíti fel a lovasokat a vasárnapi látványos vizsgára, ami szintén díjmentesen látogatható - összegezte dr. Radácsné Reszegi Rita.

Forrás: Szabó István - Heves Megyei Hírportál