Szóljatok a gyereknek, hozza el a barátait is!

2024.06.13

Sokan tudják, de még nem elegen, hogy az érettségire jelentkezés feltételéül előírt 50 óra kötelező önkéntes szolgálat a polgárőrségnél is teljesíthető. Nemcsak azoknak lehet előnyös a polgárőrségnél teljesíteni a kötelező 50 órát, akik katonai, tűzoltói, vagy rendőri pályára készülnek. A polgárőrség mindenki számára izgalmas, érdekes és hasznos feladatokat kínál.

A polgárőrségnél teljesített önkéntes munka minden egyes napja lehet más és más. A fiatalokat (önkénteseket) mások mellett az idősekkel való kapcsolattartásra, az ő segítésükre szokták felkérni. Hogy segítsenek nekik bevásárolni, gyógyszert kiváltani, ügyeiket intézni, télen fát vágni, és -hordani.

Aki a polgárőrségnél önkénteskedik edzheti szociális érzékenységét, empátiáját, alkalmasint az izmait. És minden nap végén érezheti a közösség és a segítségre szorulók háláját.

Akik inkább a terepmunkát szeretik és védeni szeretnék lakóhelyük környezetét, az idén bekapcsolódhatnak az illegális hulladéklerakatok felderítésébe. Ez nem, legalábbis általában nem szemétszedést jelent. Sokkal inkább figyelő-kutató (kvázi nyomozó) munkát, a szeméthegyek helyének digitális rögzítését, a GPS koordináták továbbítását a hatóságokhoz. És közben megtaníthatják a modern kütyük használatának fortélyaira az idősebb polgárőröket.

A legkiválóbbak kortárssegítőként dolgozhatnak a rendőrökkel közösen a bűnmegelőzésben.

Nemrég az Arrabona Polgárőr Egyesület elnöke büszkélkedett azzal, hogy ma már több olyan fiatal rendőrrel is járőröznek közösen, akik néhány éve még középiskolásokként náluk önkénteskedtek..

Persze nem mindenkiből lesz rendőr, tűzoltó, vagy katona azok közül, akik az itt végezhető munka sokszínűsége és hasznossága miatt a polgárőrségnél önkénteskedtek. Sokan "csak" polgárőrök maradtak, és már felnőttként még sokoldalúbban szolgálják közösségüket.

Őszig még van idő szólni a gyereknek, felhívni a figyelmét, hogy a polgárőrségnél is teljesíthetik az önkéntes szolgálatot.

…és szólni a gyerekeknek, hogy hozzák el a barátaikat is!


Forrás: https://opsz.hu