Tanyaprogram Felgyőn a bűnmegelőzés jegyében

2023.03.07

A Felgyői Polgárőr egyesület már évekkel ezelőtt elindította a tanyaprogramot a külterületen élők közbiztonsága és a mindennapi életkörülményekben való segítségnyújtás érdekében.

Forgó István elnökhelyettes elmondta, hogy a programot a Csongrádi Rendőrkapitányság maximálisan támogatja a kezdetektől fogva. A Polgárőség saját gépjárművel a Csongrádi Rendőrkapitányság munkatársával közösen megtervezett szolgálatok keretében keresi fel a tanyákon élőket. Elsődleges a bűnmegelőzés áldozattáválás elkerülése a legfőbb célpont. Ezekről szóban is tájékoztatást kapnak a lakosok, amiben külön felhívjuk a figyelmet a legdivatosabb aktuális, és a klasszikus visszatérő bűnözői elkövetési módokra. A szóbeli tájékoztatások mellett írásos, fényképekkel illusztrált szórólapokat is kapnak az őket érintő mindenfajta témában. Arról is írásos tájékoztatót kapnak, hogyha mégis bűncselekmény áldozatául esnek, akkor hóvá fordulhatnak anyagi és jogi támogatásért. Akik már tőlünk kaptak tájékoztatást, azok tudják, hogy az Áldozatsegítő szolgálathoz fordulhatnak és ott komoly hathatós segítséget kapnak. Az áldozatsegítő Szolgálat olyan személyek támogatására jött létre, akik akár közvetlenül, vagy közvetett módon, valamilyen bűncselekmény, illetve szabálysértés áldozataivá váltak. Az Áldozatsegítő szolgálat az elszenvedett bűncselekménnyel kapcsolatban vissza nem térítendő anyagi támogatással segíti, illetve érzelmi és lelki problémákra is segítségére van az áldozatoknak.

Emellett a közlekedésben való szabályszerű részvétel sem marad ki a programunkból. Mindig van nálunk a kerékpárosok részére, első és hátsó világítás, prizmák, csengők mentőmellények, amelyek a Polgárőrség és a Rendőrség saját forrásból biztosít ingyenesen a közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében. A helyszínen felajánljuk, hogy átnézzük a kerékpárokat, amely lehetőséget örömmel fogadnak, és a hiányzó kötelező eszközökkel az idősebb embereknek ott helyben fel is szereljük a kerékpárokat. Öntapadós matricát is kapnak a lakosok, amelyen rajta vannak a segélyhívó számok, a körzeti megbízott, a háziorvos a Polgárőrség telefonszámai. A matrica felragasztásával mindig szem előtt lesz, és gyorsan megtaláljuk a telefonszámokat, amelyen segítséget kérhetünk. És szükséges felhívni az emberek figyelmét, hogy ha velük szemben bűncselekmény vagy bármilyen atrocitás van folyamatban, kialakulóban akkor hogyan kellene viselkedni. Ezzel legtöbb esetben a testi épségünket és az életünket menthetjük meg. A lakosság elismeri és köszönetét fejezi ki, hogy próbáljuk ébren tartani a figyelmüket a saját biztonságuk érdekében. Tanácsokat javaslatokat adunk a biztonsági rendszerek lehetőségeiről. Jelezhetik azt is, ha tüzelőre élelemre vagy bármi másra szükségük van, kérésüket észrevételeiket eljuttatjuk a megfelelő illetékesekhez. A Csongrádi Rendőrkapitányság vezetésével és állományával mindig példás volt az együttműködésünk. Köszönjük, hogy mindenben maximálisan támogatják, tanácsaikkal kiegészítik a közbiztonságot érintő elképzeléseinket, és lehetőséget biztosítanak, hogy fórumokon véleményt cseréljünk a tapasztalatokról és az előttünk álló aktuális feladatokról,- tette hozzá az elnökhelyettes

Fotó: polgárőrség

Hírszerkesztő: Magyari Béla