Tisztelt Polgárőrök, Kedves Barátaim!

2016.01.03

Az Országos Polgárőr Szövetség 2015-ben igazi sikerévet zárt. Köszönhetően a 2005 egyesületben tevékenykedő 54 945 polgárőrnek. Ahogy az évzáró, kibővített ünnepi elnökségi ülésen is fogalmaztam: "fenn ülünk a közbiztonság sikerszekerén!"

Ezt a nem ritkán hősies helytállást, a mindennapokban végzett áldozatkész tevékenységet őszintén köszönöm valamennyiőtöknek, s nem utolsósorban a nemes szolgálathoz biztos hátteret adó családtagjaitoknak. Egyben köszönetet mondok azért a töretlen bizalomért is, amelyet az OPSZ előrehozott tisztújító közgyűlésén kaptam tőletek egyhangú újraválasztásommal.

Méltán lehetünk büszkék elmúlt évi sikereinkre, az összességében mintegy 8 millió órás szolgálatra, amelynek egy részét a rendőrökkel közösen hajtottátok végre. Szakmai programjaink - mint a 250x100 Biztonság, a "Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek", a külterületek védelme, valamint a Rendőrséggel, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal és az Aegon Magyarország Biztosítóval közös lakásbetörés megelőzési projektünk - sikerre vezettek, hogy az iskolai évzárás és tanévkezdés időszakában az oktatási intézmények körüli baleset megelőzési tevékenységről, vagy a Szomszédok Egymásért Mozgalom újjászervezéséről már ne is beszéljünk!

Véleményem szerint 2015-öt bátran nevezhetjük a Polgárőrség "Aranykorának", hiszen elkezdődött a minőségi Polgárőrség kialakítása, egyre többen végzik el a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen létrehozott Polgárőr Akadémiát, s megújult a polgárőrök képzése, szakmai továbbképzése is. Módosult a Polgárőrségről szóló Törvény, ennek értelmében sorainkba fogadhatjuk az elmúlt év őszétől a 14-18 év közötti fiatalokat is. Hogy vonzó ma polgárőrnek lenni, azt bizonyítja: egyre többen érdeklődnek a mára már több mint háromszáz fiatalt számláló Ifjú Polgárőr Tagozat iránt.Sikereinket, áldozatkész munkánkat elismeri Magyarország Kormánya és a Belügyminisztérium vezetése is.

A miniszterelnök és a belügyminiszter is stratégiai partnerként tekint a Polgárőrségre, s minden segítséget megadnak azért, hogy még eredményesebben végezzük önként vállalt tevékenységünket. Az elmúlt évben is 1 milliárd 50 millió forintos állami támogatást kaptunk, emellett az MvM pályázatán 427 egyesület nyert új járőr gépkocsit. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól kerékpárokat, robogókat, üzemanyag kártyákat kaptunk, az OPSZ Lovas Tagozata pedig lovas felszereléseket vehetett át.Mi polgárőrök 2015-ben is tanúbizonyságát adtuk a közbiztonság és a bűnmegelőzés iránti elkötelezettségünknek.

A Polgárőrség életében 2016. jubileumi év lesz: 25 évesek leszünk! Egy pillanatra megállunk majd összegezni az elmúlt negyedszázadot, emlékezni a "hőskorra", az azóta bekövetkezett fejlődésre. Azt kérem valamennyi polgárőr társamtól: 2016-ben is hasonló felelősséggel, elszántsággal, lelkesedéssel végezzétek önként vállalt bűnmegelőző munkátokat, mint tettétek 2015-ben. Bízom Bennetek, mert tudom: a Polgárőrséget egységes, szolidáris, egymást megbecsülő emberek alkotják.Az idei év a jubileum mellett a nagyvárosok biztonságának éve lesz.

Azt kérem tőletek, a korábbi hittel, elkötelezettséggel bizonyítsuk be a kétkedőknek: ebben a kérdésben is szorosan együttműködünk az önkormányzatokkal. Tegyünk azért, hogy a nagyvárosok bűnmegelőzési munkájának is élenjárói legyünk!Ehhez a nem kevés áldozatot kívánó, de sikerre ítéltetett tevékenységhez kívánok békés, boldog, eredményekben gazdag újesztendőt valamennyi polgárőr társamnak, családtagjaitoknak, a Polgárőrség szimpatizánsainak és Magyarországnak!

Dr. Túrós András
az OPSZ elnöke

Forrás:https://www.opsz.hu