Több közterületi szolgálatra van szükség a Balatonnál

2024.05.29

Nyár, napsütés, Balaton és még számtalan más térség – kibővített értekezlettel indította útjára az idei turisztikai szezont a Polgárőrség. A Balatonakarattyán május 29-én megtartott Idegenforgalmi Polgárőr Koordinációs Bizottság ülésén az OPSZ elnöke kért, de felajánlásokat is tett a Balaton-parti polgárőr egyesületeknek, egyebek közt 3 millió forintot a ruházatuk modernizálására.

Az idei az első olyan év, amikor a szezonnyitón nem csak a Balaton-parti és a Velencei tavi, hanem más, turisztikai szempontból fontos térség, például a Tisza-tó, a Dunakanyar és Budapest polgárőrei is képviseltették magukat.

A felszólalók sorát Suszter Tamás r. ezredes, az idei szezonért felelős Veszprém vármegyei rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese nyitotta. Az ezredes hangsúlyozta, hogy ma már a nyári turisztikai és fesztiválszezon – amely komoly bevételt generál a településeknek – elképzelhetetlen a polgárőrök segítsége nélkül. Hasonlóan az elmúlt évekhez, az idei szezonban is több, a rendőrökkel közös szolgálatot, megfelelő kommunikációt és létszámot kért a polgárőröktől, akik elsősorban a forgalmi segítségnyújtásban és az éjszakai őrzésben tudnak részt venni.

Horváth Róbert, az OPSZ alelnöke, a Zala vármegyei polgárőrség vezetője az elmúlt év és az idei szezon kihívásaival kapcsolatban hangsúlyozta, nem elég rutinból felkészülni az idényre. Arra kérte a vármegyei elnököket, hogy konzultáljanak a nagyobb rendezvények helyszínén működő egyesületekkel, és ha kell, adjanak segítséget más települések polgárőrei. "A közterületi járőrszolgálatokat célirányosabb kell megszervezni, ne feledkezzünk meg a nappali szolgálatokról az üdülő övezetekben, hiszen a pihenni érkezők hajlamosak a figyelmetlenségre, legyen szó a nyaralók bezárásáról, vagy a strandon lévő értékeikről – mondta, majd hozzátette, a látványos jelenlétnek már önmagában is visszatartó ereje van. Az OPSZ alelnöke is kiemelte a rendőrséggel való kapcsolattartás és kommunikáció fontosságát, valamint az ifjú polgárőrök bevonását a nyári feladatokba. Horváth Róbert szerint, a kiemelt strandokon felállított Polgárőr Pontok elérték a céljukat, de a bűnmegelőzésen túl bővíteni kell a feladatkörüket és szolgáltató ponttá kell válniuk.

Végezetül az alelnök minden, turisztikai szempontból kiemelt helyen szolgálatot ellátó polgárőr figyelmét felhívta a megfelelő formaruha viselésére. "Méltó módon képviseljük a polgárőrséget. A megítélésünk, a társadalmi megbecsülésünk ne azon múljon, hogy nem megfelelően és egységesen vagyunk felöltözve" – emelte ki Horváth Róbert.

Poór Gyula, a Somogy, Cseh István, a Fejér és Mezei József, a Veszprém vármegyei polgárőrök elnöke hasonlóan vélekedett az előttük álló szezonról, hangsúlyozva, hogy a vízparti települések polgárőrei idén is felkészültek a megnövekedett feladatokra és megfelelő a kapcsolat a helyi rendőrökkel. Megjegyezték, idén is várják a más vármegyéből érkező polgárőröket vendégszolgálatra a "Nyaralás és szolgálat egyben" program keretében.

Kerekes Péter, a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke arról számolt be, hogy immár négy polgárőr hajó teljesít szolgálatot a Balaton teljes vízfelületén és jelenleg 14 tagjuk rendelkezik kishajóvezetői képesítéssel. Folyamatos közös szolgálatot látnak el a vízi rendőrökkel, a halőrökkel és a vízügy munkatársaival.

A rendezvényen felszólalt Dékány Balázs r. dandártábornok, Veszprém vármegye rendőrfőkapitánya is, aki elmondta, a közbiztonság szilárd, de ez nem mondható el a közlekedésbiztonság területéről. A prevenció érdekében a folyamatos kommunikáció szerepét hangsúlyozta a bűnmegelőzés mellett a balesetek elkerülése terén is. Kiemelte, mindig, de az idegenforgalmi szezonban még inkább segítséget jelent a rendőrségnek a polgárőrök jelenléte.

Zárszavában dr. Túrós András több közterületi szolgálati órát kért a Balaton-parti települések polgárőreitől. "Az általam megismert statisztikák szerint, valamiért a Balaton környéki egyesületek kevesebb szolgálati órát teljesítenek, mint az ország más területein működő polgárőrségek. Nem gondolom, hogy itt sokkal jobb lenne a közbiztonság, mint máshol" – mondta az OPSZ elnöke, aki szerint a biztonság nem egy örök állapot, azért nap, mint nap dolgozni kell.

Kiemelte, tisztában van azzal, hogy a Balatonnál mennyi rendezvény van és, hogy lassan a polgárőrök oktatásába is be kell venni a rendezvénybiztosítás fajtáit és elemeit, "de a közterületi járőrszolgálatot, a bűncselekmények megelőzését sem szabad elhanyagolni, mert ez az alapvető feladatunk" – hangsúlyozta.

Az elnök azonban nem csak kért, adott is.

Mint mondta, addig is, amíg a kormányzat nem ad forrást a polgárőrök egységes formaruházattal való ellátására (amit a törvény ír elő a szerk.) az Országos Polgárőr Napra félretett forrásból 3 millió forintot átcsoportosít a Balaton-parti polgárőrök formaruhájának megújítására.

Dr. Túrós András bejelentette azt is, hogy a Polgárőr Pontok fejlesztése érdekében további 4 árnyékoló sátrat vásárol az OPSZ a Balatonhoz és a Velencei-tóhoz.

"Azt szeretném, ha a Balaton-parti egyesületek reflektorfénybe kerülnének az idei idegenforgalmi szezonban, tegyük a kirakatba és mutassuk meg a munkánkat! – zárta gondolatait az OPSZ elnöke.

Szöveg és fotó: Bakonyi Ágnes