Továbbra sincs elfogadott idei költségvetése az OPSZ-nek

2023.02.16

Amíg az Országgyűlés nem fogadja el a minisztériumok idei költségvetését, addig a Polgárőrség sem tudja, pontosan mennyi állami támogatással számolhat, így költségvetése sincs egyelőre - hangzott el az OPSZ február 15-én, online megtartott elnökségi ülésén.

Költségvetés, cégautóadó

Az előző évek gyakorlatának megfelelően, a rendelkezésre álló információk birtokában, a gazdasági szakterület elkészítette az OPSZ 2023. évi költségvetési tervezetét, de a pontos állami támogatás ismerete nélkül az elnökség egyelőre nem tudta elfogadni azt. A testület tagjai így csak vitáztak az ország helyzetéhez igazodó, takarékos költségvetés tervezetéről és nem utolsó sorban, a cégautóadó elosztásáról. Utóbbival kapcsolatban az már az előző ülésen eldőlt, hogy az OPSZ Központi Hivatala egyesületenként maximum egy polgárőr autó adójának a kifizetését tudja átvállalni. Dr. Túrós András most ismét arra kérte a megyei szövetségeket és a gazdasági területet, hogy újra nézzék át, minden nagyteljesítményű, vagy nagyon idős gépkocsitól "megszabadult-e" a Polgárőrség, vagy vannak még az állományban magas adóval terhelt járművek.

Elismerések

Az elnökség döntött arról, kik azok, akik a Polgárőrség Március 15-i ünnepségén átvehetik az év egyesülete, polgárőre, polgárőr pedagógusa, lovas és balatoni polgárőre elismerését és az OPSZ sajtódíját. Az ünnepséget március 11-én, Vácon rendezi meg a Szövetség.

MLSZ megállapodás

Pont került a Magyar Labdarúgó Szövetséggel kötött idei megállapodásra, amelyet az elnökség is jóváhagyott. Mint ismeretes, az együttműködés alapján, a polgárőrök az alacsonyabb osztályú labdarúgó mérkőzések környezetében, a labdarúgó mérkőzések helyszínén, felkérésre jelzőőri és figyelő szolgálatot látnak el.

Mint Szabó Zoltán szakmai elnökhelyettes elmondta, a 2023-as megállapodás annyiban tér el az előző évekéihez képest, hogy a rendszer idén nem utó, hanem előre finanszírozott lesz, így könnyebben tervezhető.

Gondoskodó Polgárőrség

Mint ismeretes, az elnökség még tavaly év végén döntött arról, hogy 2023-as esztendő a Gondoskodó Polgárőrség éve lesz az OPSZ-nél. A Szabó Zoltán által ismertetett és megtárgyalt előterjesztés a kiemelt program részleteivel foglalkozik. A Program, amelyet hamarosan nyilvánosságra hozunk az opsz.hu honlapon, külön plusz feladatot nem tartalmaz a polgárőröknek, de az eddig végzett szolgálatok sűrítését kéri elsősorban a tanyavilágban, illetve az elhagyott külterületekkel rendelkező települések környékén. Cél, hogy a polgárőrök minél közelebb kerüljenek a lakossághoz, odafigyeljenek az egyedül élő idős, beteg emberekre, csakúgy, mint a koronavírus-járvány idején tették.

Tagfelvétel

Az elnökség ellenszavazat nélkül jóváhagyta, hogy az Országos Polgárőr Szövetség a tagjai sorába fogadja a Rudolftelep Polgárőr Egyesületet, a Tokaji Városi Polgárőr Egyesületet, a Ravazdi Polgárőr Egyesületet és az Új Szelek Polgárőrséget.

Bakonyi Ágnes