Új elnöke van a Tolna vármegyei szövetségnek

2024.02.17

Nagy többséggel Váradi Balázst, a Magyarkeszi Polgárőr Egyesület vezetőjét választotta elnökévé a Tolna Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége február 17-i tisztújító közgyűlése. A mandátuma lejárta előtt lemondott eddigi elnök, Széles János elfogadta dr. Túrós András felkérését és tanácsadóként segíti tovább a polgárőrség első számú vezetőjét.

Mindenkit meglepett néhány hónapja, amikor Széles János, a tolnaiak tisztelt és kedvelt, 24 éve hivatalban lévő vezetője bejelentette, hogy mandátumának lejárta előtt, 65 évesen "nyugdíjba" vonul és a következő közgyűlésen lemond elnöki posztjáról, idejét pedig családjának, valamint mezőgazdasági vállalkozásának szenteli.

A Dunaföldváron megtartott közgyűlésen a város polgármestere köszöntötte a megjelent 52 egyesületi vezetőt, valamint a társszervek és a vármegye közigazgatásának vezetőit.

Horváth Zsolt megköszönte nem csak Széles János eddigi munkáját, hanem azt is, hogy a polgárőrökre mindenben lehet számítani. Mint fogalmazott, a vármegye 109 polgármesterének nevében kijelentheti, megnyugtató érzés, hogy van kitől segítséget kérni. Úgy vélte, a polgárőrség teljesíti a küldetését. A társszervekkel és a lakossággal együttműködve segít a közbiztonság megőrzésében.

Aki ismeri Széles Jánost, az nem csodálkozott, hogy a leköszönő elnök búcsúbeszédében számtalan történettel, anekdotával és "kikacsintással" emlékezett vissza az elmúlt 24 évre, miközben beszédében nem felejtett el megemlékezni elődjéről és mentoráról, a néhány éve elhunyt Kitanics Lajosról.

Széles János egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy miután a polgárőrök bizonyították, hogy minden helyzetben lehet rájuk számítani, a kormányzat és a belügyi vezetés egyre nagyobb anyagi támogatást juttatott a szövetségnek és Tolnában is megindulhatott a járműpark fejlesztése, a ruházat és más eszközök beszerzése. Ezek mind pozitívan hatottak még a legkisebb településekre is, mindenhol megindult a fejlődés és egyre komolyabban tudták szolgálni a lakosságot, miközben egyre összetartóbb közösséggé kovácsolódtak a polgárőrök, mint mondta, baráti körré váltak. A leköszönő elnök megemlítette, hogy az eltelt évtizedekben szinte minden szervezettel sikerült együttműködési megállapodást kötni, így mára felértékelődött a polgárőrség szerepe a vármegyében.

Leköszönő beszédét egy korábbi fotókkal teletűzdelt kisfilm követte, amelyben egyesületi vezetők mondták el véleményüket Széles Jánosról, "a néha nyers, szókimondó, de egyenes emberről, aki mindent el tudott intézni és minden egyes polgárőrt ismer a vármegyében."

A megható pillanatokat a közgyűlés "kötelező elemei" követték. A küldöttek elfogadták a tavalyi évről szóló pénzügyi és felügyelő bizottsági beszámolót, valamint az idei költségvetés tervezetét és a 2024-es év munkatervét.

Ezt követően dr. Túrós András tartotta meg köszöntőjét, amelyben Magyarország ékszerdobozának nevezte Tolna vármegyét. Az OPSZ elnöke nem csak az alacsony bűnügyi statisztikára alapozta kijelentését, hanem arra, hogy mennyire példamutatóan vannak megszervezve a polgárőr egyesületek a vármegyében. Óriási dolognak nevezte, hogy Tolnában, az ország más vármegyéivel ellentétben, egy egyesület sem szűnt meg tavaly, sőt egy újabb megalakult.

"Egy vármegyei elnöknek kötelessége ismernie az egyesületeket és odafigyelni rájuk és beavatkozni, ha bármi problémát érzékel. Törődniük kell az egyesületekkel és Széles János kivétel nélkül törődött velük, ezért különleges elnök, az egyik legjobb az országban" – hangsúlyozta dr. Túrós András, majd hozzátette, fontos, hogy olyan polgárőr vezetők legyenek a szövetségben, akiket elfogadnak és követnek az önkéntesen dolgozó tagok. Tolnában követték a vezetőt és botrányoktól mentesen, harmonikusan tudnak dolgozni az egyesületek tagjai – mondta az OPSZ elnöke.

Dr. Túrós András beszédében kitért az idei feladatokra is. Mint fogalmazott, 2024 a lehetőségek éve lesz a polgárőrségnél. Három fontos feladatot említett, amelyek döntően befolyásolják a jövőben a polgárőrség és a települések viszonyát. Az online csalások megelőzésében folytatott felvilágosító tevékenységet, a Kormányzat GondosÓra programjába, illetve az illegális hulladéklerakók felderítésébe és a külterületek biztonságába való bekapcsolódást. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta, a Kormány 200 millió forinttal támogatja a polgárőrséget a feladat végrehajtásában. A tervek szerint ezer egyesületet vonnának be a feladatba, szervezetenként minimum 150 ezer forintos plusz támogatással segítve a munka végrehajtását.

Az OPSZ elnöke a beszédet követően a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki Széles Jánost, átadta neki az elnöki tanácsadói megbízólevelet, majd a vármegyei rendőrfőkapitánnyal, Szabó Csaba r. dandártábornokkal közösen átadták az országos rendőrfőkapitány, Balogh János r. altábornagy elismerését, egy Kossuth kardot.

A végére tartogatott még egy meglepetést dr. Túrós András. Széles Jánost – a mezőgazdasági vállalkozására utalva – megajándékozta egy polgárőrség felirattal díszített műanyag John Deere traktorral, nem kis derültséget okozva ezzel a teremben.

Az OPSZ elnöke egyébként nem csak Széles János munkáját köszönte meg, hanem az ugyancsak leköszönő irodavezető és gazdasági ügyintéző eddigi tevékenységét is.

Mátyás Istvánné a polgárőrség érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt bronz, Puskás Ildikó pedig az ezüst fokozatában részesült.

Rövid beszédében megköszönte a polgárőrök és Széles János munkáját Orbán Attila, a Tolna Vármegyei Közgyűlés alelnöke is, aki lelkészként áldást is mondott a leköszönő és az új elnökre.

A tisztújításon az új elnök, Váradi Balázs mellett megválasztották az új elnökséget, az OPSZ küldötteket, a Felügyelőbizottság elnökét és tagjait, valamint módosították az Alapszabályt, mert a szövetség székhelye Dunaföldvárról Tamásiba kerül át.

Váradi Balázs, újonnan megválasztott vármegyei elnök beszédében megköszönte a bizalmat. Úgy fogalmazott, Széles János szó szerint széles utat taposott ki számára, amelyről igyekszik nem letérni.

"A hagyatékkal jól kell tudni gazdálkodni, hogy ez sikerül-e azt az idő mutatja majd meg. Én mindent megteszek ennek érdekében, szolgálatként fogom fel ezt a munkát és komolyan veszem azt a feladatot, hogy támogassam a vármegyei szövetség működését, hiszen csak mi dolgozunk civil szervezetként a közbiztonság védelmében, éppen ezért mindenki számít ránk" Váradi Balázs azzal zárta gondolatait, hogy türelmet kért mindenkitől, amíg beletanul a munkába. Mint mondta, vannak ötletei, de erről még nem szeretne beszélni, de az biztos, hogy fontosnak tartja a technikai eszközpark fejlesztését és a jó kapcsolatok megőrzését a társszervekkel és az önkormányzatokkal.

Szöveg és fotó: Bakonyi Ágnes, OPSZ