Új kalandba vágnak a nagyvázsonyi polgárőrök

2021.06.12

Korábban sokan kicsit kétkedve fogadták Zékány Zsolt ötletét, hogy vásároljanak egy használt tűzoltóautót és hozzák létre Nagyvázsony Község Önkéntes Tűzoltóságát, de az idő az alpolgármestert igazolta.

Május 29-én kis ünnepség keretében átadták ugyanis a közösségi összefogásnak is köszönhetően megvásárolt tűzoltó járművet.

A vázsonyiak nem alapítottak külön önkéntes tűzoltó egyesületet, hanem a helyi polgárőrség vállalta fel ezt a feladatot, bár nem lesz minden polgárőr egyben önkéntes tűzoltó is. A leendő csapat parancsnoka, Zékány Zsolt elmondta, hogy szerették volna újraéleszteni a hagyományt, hiszen korábban működött már a településen önkéntes tűzoltó egyesület, amely az 1990-es évek elején szűnt meg. Kiderült az is, hogy a Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltóság által meghirdetett 45 éves, 40 ezer kilométert futott tűzoltóautóra egy újsághirdetésben bukkantak rá. A füredi kollégák nem adták oda másnak az autót, hanem fenntartották azt az alakulófélben lévő nagyvázsonyi önkéntesek részére, amíg összegyűlt a megvásárlásához szükséges összeg, amelyhez vállalkozók és magánemberek, illetve a vázsonyi, a mencshelyi, a pulai és a vöröstói önkormányzatok is hozzájárultak.

Az ünnepségen Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő megköszönte azoknak az embereknek a munkáját, akik felvállalják és szívvel-lélekkel végzik az önkéntes tevékenységüket a közösség érdekében. Gratulált az ötletgazdának, és azt kívánta, hogy ritkán kelljen használni a gépjárművet, amely jó, hogy itt van, és ha szükség lesz rá, szolgálhatja a közösséget.

A két köbméteres tartállyal, szivattyúval és gyorsbeavatkozóval rendelkező, de jelenleg "málha" nélküli tűzoltóautó üzemeltetéséhez még eszközöket kell beszerezniük, amire részben pályáztak, és várják további támogatók felajánlásait is. Szeretnének ugyanis beszerezni feszítővágó berendezést, ágvágókat, fűrészt és szivattyút is.

Nádai Tamás veszprémi tűzoltóparancsnok, Jakab Tamás tűzoltó alezredes, Zékány Zsolt parancsnok, Fábry Szabolcs polgármester és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő a tűzoltógépjármű-fecskendő előtt Fotó: Molnár Sándor/Napló

A tűzoltócsapat tagjainak el kell még végezniük egy kötelező, 40 órás tanfolyamot, és vizsgázniuk is kell majd az önkénteseknek. A gépjármű működtetéséhez a minimális létszám négy fő, szerencsére már az újonnan jelentkezőkből biztosított ez a létszám. A cél az, hogy egy önállóan bevethető csapatot állítsanak fel Nagyvázsonyban.

Forrás:https://www.veol.hu/