Utolsó állomására, Budapestre érkezett az ORFK-OPSZ országjárása

2024.02.25

A Közép-magyarországi régió polgárőrei és körzeti megbízottai vettek részt február 24-én, az ORFK és az OPSZ közös országjáró programjának zárórendezvényén. Az elmúlt négy hónapban több mint 650 polgárőrnek és mintegy 80 körzeti megbízottnak adtak tájékoztatást a rendőrség és a polgárőrség vezetői a bűnözés aktuális kihívásairól és a közlekedésbiztonság helyzetéről.
A négyrészes országjáró roadshow-t a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. támogatta.

Budapest XXII. kerületében ért véget az ORFK és az OPSZ közös országjárása. A rendezvényen a Nógrád, Komárom, Pest és Tolna vármegyei, valamint a budapesti polgárőrök mellett jelen voltak a régió körzeti megbízottjainak képviselői is.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere a fórum házigazdájaként büszkén emlékeztette hallgatóságát arra, hogy a városrészben 1988-ban alakította meg az azóta elhunyt Zsombor György a Nagytétényi Védegyletet. Ez a szervezet volt a bázisa később a megalakuló polgárőrségnek.

"Egy kisváros vagyunk a nagyvárosban", mondta Karsay. Budafok-Tétényben ismerik egymást, egymás problémáit az emberek. Figyelnek egymásra. Ez az egyik legfőbb oka, hogy Budafok-Tétény az egyik legbiztonságosabb városrésze Budapestnek. Továbbá, hogy a polgárőrség az évek során folyamatosan képes volt megújulni, fejlődni, megfelelni az új kihívásoknak.

Napjainkban a közterületi bűnözés csökkenése mellett, a bűnözés új kihívásaival kell szembenézniük a bűnüldöző szervezeteknek, és a polgárőrségnek. Erről már Oláh-Paulon László alezredes, az ORFK bűnmegelőzési osztályvezetője beszélt.

Napjainkban évi több tízmilliárd forint kárt okoznak a magyaroknak az internetes csalók. Arc nélkül, gyakran nem is Magyarországon ténykedő bűnözők, akik bankok és más szolgáltatók munkatársainak kiadva magukat próbálják megszerezni találomra kiválasztott áldozataik személyes adatait, banki azonosítóit, belépési kódjait, bankszámlaszámaikat. Lehengerlő stílussal és válogatott hazugságokkal próbálnak hozzáféréshez jutni mások számítógépéhez, okostelefonjához.

Oláh-Paulon alezredes arra kérte a polgárőröket, szolgálatban és azon kívül is tájékoztassák az embereket az internetes csalók trükkjeiről, az internetes csalások veszélyeiről. Tavaly több mint 11 ezer büntetőeljárás indult internetes csalások miatt Magyarországon. Csak augusztusban több mint 1800.

"Általában azt szoktuk javasolni, ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, azonnal hívja a rendőrséget", mondta Oláh-Paulon. "Az internetes csalások esetében azonban azt kérjük, és kérem a polgárőröket, körzeti megbízottakat, hogy ők is erre bíztassák az embereket, előbb a bankjukat hívják. Ezekben az esetekben a kármentés mindennél fontosabb."

Még fontosabb a veszély súlyosságának, a csalók módszereinek bemutatása az embereknek. Sokan szégyellik, hogy bedőltek a csalóknak, ezért nem beszélnek róla. Pedig kellene. Az emberek tájékoztatásával segíthetnék a polgárőrök a leghatékonyabban az efféle bűncselekmények megelőzését.

Azzal, hogy ahol csak lehetőségük van rá, elmondják:

Soha ne adjunk hozzáférést ismeretleneknek a számítógépünkhöz, okostelefonunkhoz!

Ne nyissuk meg ismeretlenektől érkező e-mailek csatolmányait, ne kattintsunk rá az abban küldött linkekre! Egy elhamarkodott kattintással rosszindulatú vírust telepíthetünk a gépünkre.

Senkinek ne adjuk meg a banki belépési kódunkat, a bankkártya adatainkat!

Ne vásároljunk olyan webshopból, amelynek címét e-mailben kaptuk ismeretlen feladótól!

Senki ne vállalja mégoly jelentős összegű jutalék ellenére különböző összegek továbbutalását!

Berzai Zsolt alezredes, az ORFK balesetmegelőzési osztályvezetője elöljáróban azt kérte: Emelje fel a kezét, aki szerint rossz a közlekedésbiztonság. Minden kéz a magasba lendült. Pedig Berzai szerint a baleseti statisztikák a közlekedésbiztonság javulásáról árulkodnak. 2022-ben egymillió lakosonként 56-an vesztették életüket közlekedési balesetben. Tavaly 46-an.

A helyzet sokkal jobb, mint amilyennek az emberek érzik. Sokan ugyanis a kereskedelmi televíziók balesetek sokaságát bemutató híradói alapján mondanak véleményt a közlekedésbiztonságról. A rendőrség ezért a jövőben kérés nélkül nem szolgáltat címlapsztorikat a médiának.

Az alezredes külön is figyelmeztetett, a balesetek nem mindig előzhetők meg, de a kimenetelük súlyossága jelentősen csökkenthető a biztonsági öv használatával. A rendőrség számít a polgárőrökre ezen a téren is.

Berzai bejelentette: 2024-ben a gyalogosokat és a kerékpárosokat érintő balesetek számának csökkentésére fókuszál a rendőrség. Ez nem azt jelenti, hogy a gyorshajtókra, az elsőbbségadás, és a kanyarodás szabályait megsértőkre kevésbé figyelnek majd.

Szabó Zoltán, az OPSZ szakmai elnökhelyettese ezzel kapcsolatban külön is hangsúlyozta, a polgárőrök továbbra is mindenben segítik a rendőrség munkáját, legyen szó az online elkövetett bűncselekmények elleni fellépésről, vagy a balesetmegelőzésről. Igazán hatékonyak és hitelesek azonban akkor lehetnek a polgárőrök, ha ők maguk sem kattintanak gyanús tartalmakra az e-mailekben és, ha betartják a közlekedési szabályokat.

Dr. Kuczik János Zoltán vezérőrnagy, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese arról beszélt, hogyan segíthetik a polgárőrök a leginkább a rendőrség balesetmegelőzési munkáját. "Ha már megtörtént a baj, arról, értelemszerűen értesülünk. Fontos lenne azonban tudni, mondta, hol vannak azok a helyek, utak, kereszteződések, ahol gyakran adódnak veszélyhelyzetek."

Kuczik figyelmeztetett: Ahol gyakran majdnem történik baleset, ott csak idő kérdése, hogy meg is történjen. "Önök hamarabb értesülnek róla az emberektől, hogy hol nem szoktak elsőbbséget adni egyesek másoknak, talán még arról is, hogy kik nem adnak elsőbbséget. Szóljanak nekünk! Szóljanak akkor is, ha valahol sok erős féknyomot látnak, mert az arra utalhat, hogy ott sokan túl gyorsan hajtanak vagy túl veszélyes manőverekbe fognak, s ezért kell erősen fékezniük.

A főkapitány helyettes megígérte: a rendőrség fokozott figyelmet fordít az ilyen helyekre, hogy ne történjenek balesetek.

A biztonsági öv használatának ellenőrzését a rendőrség az idén is folytatja, jelentette be Kuczik. A tavalyi akciók e téren sikeresek voltak. 60-ról 90 százalékra nőtt a biztonsági gyermekülésben utazó gyerekek aránya, és nőtt az övhasználati hajlandóság is. Azonban még mindig nem lehetünk elégedettek, mivel Európában csak az olaszok és a bolgárok használják nálunk is kevésbé a biztonsági övet.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke zárszavában azt hangsúlyozta: Erősíti a rendőrség és a polgárőrség működését és mindkét szervezet munkájának hatékonyságát növelheti, hogy a rendőrség két fontos témakörben részletes tájékoztatást adott a polgárőröknek az új kihívásokról, és arról, miképpen segíthetik a rendőrség munkáját, és a bűncselekmények megelőzését. Külön köszönetet mondott a Közlekedéstudományi Intézetnek a programsorozat támogatásáért.

Hangsúlyozta: "Bár a rendőrség és a polgárőrség törvényileg együttműködésre kötelezett, ez nem valamiféle kényszer, sokkal inkább baráti szövetség a közös cél, az egyre jobb közbiztonság megteremtése érdekben.

A polgárőrség jelenleg 67 ezer tagot számlál. S bár közülük korán sem mindenki hadra fogható, a polgárőrök száma is azt bizonyítja, sokakban megvan a hajlandóság az önkéntes munkára szűkebb-tágabb környezetük közrendjének, köz- és közlekedésbiztonságának fenntartása, javítása érdekében.

Túrós András bejelentett, új feladatra kérte fel Magyarország Kormánya a polgárőrséget. 2024-ben az illegális hulladéklerakók felderítésében számítanak a polgárőrök segítségére, amihez a kormány 200 millió forint többlettámogatást biztosít a szervezet számára. Az OPSZ elnöke elmondta, nagyjából 1000 polgárőr egyesületet készülnek bevonni ebbe a programba, amihez egyesületenként 150 ezer forint plusz támogatást nyújtanak majd.

F. Gy. A

Fotó: Fülöp Máté

Forrás:https://opsz.hu