Veszprém Megyei polgárőr nap Balatonkenesén

2016.09.05

Balatonkenesén a Széchenyi parkban találkoztak Veszprém megye polgárőrei és családtagjaik, hogy szeptember első szombatját pihenéssel és szórakozással töltsék.

Szeptember 3-án tartották meg Balatonkenesén a Veszprém Megyei Polgárőr Napot. A köszöntők során elhangzott, hogy a Veszprém megyei polgárőrök stabil pontnak számítanak a Polgárőrség életében, az országos rendőrfőkapitány helyettese a Polgárőrség nagy barátja, és az is, hogy a lakosság 83 %-a szükségesnek tartja a polgárőrök munkáját.

A polgárőröket jelenlétével megtisztelte dr. Töreki Sándor, rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, bűnügyi országos rendőrfőkapitány- helyettese, bűnügyi főigazgató, Anda György rendőrezredes, főtanácsos, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott vezetője, dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, Dányi Béla tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Némedi Lajos, Veszprém önkormányzatának alpolgármestere, Piros Ottó alezredes, a balatonkenesei Honvéd üdülő parancsnoka, Csík Ferenc, a Veszprém Megyei Labdarúgó Szövetség igazgatója, valamint a városi rendőrkapitányságok vezetői, az együttműködő és támogató szervezetek, cégek képviselői.


A köszöntő beszédeket Dézsi János, a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége elnöke kezdte, aki emlékeztetett arra, hogy a rendezvényt a barátság és a szakmai kapcsolatok erősítése érdekében szervezték. Elmondta azt is, hogy a Polgárőrség idén ünnepli 25 éves évfordulóját és a Veszprém megyei szövetség ehhez az évfordulóhoz méltóan végzi munkáját. "Az elnökség főbb célkitűzése továbbra is az egységes polgárőr szemlélet kialakítása, a vállalt feladatok végrehajtása." - mondta, majd külön kiemelte, hogy részt vállalnak az OPSZ által kezdeményezett valamennyi kiemelt programban. Az elnök köszönetet mondott a megyében dolgozó közel háromezer polgárőrnek valamint azok családtagjainak az önzetlen munkáért illetve támogatásért. Ezután egy saját készítésű emlékképet adtak át dr. Töreki Sándornak, aki ez idáig éveken át volt Veszprém megye rendőr-főkapitánya és nemrégiben nevezték ki az országos főkapitány helyettesének.

dr. Töreki Sándor rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos meglepetésének adott hangot mikor átvette a fotómontázs technikával elkészített emléktárgyat. Hozzá tette: sok polgárőr barátra tett szert az idő alatt, míg Veszprém megyében szolgált, és kinyilvánította azt is: 26 év áll mögötte, nem csak a 6 év a főkapitányi beosztásban és ez az idő megerősítette azt az érzést, hogy a polgárőrökkel minden szinten együtt kell működni. "Az az elkötelezettség, az a tenni akarás, ami jellemzi a polgárőröket, az példaértékű." A dandártábornok kiemelte, hogy az ajtaja továbbra is nyitva áll, támogatja a Veszprém megyei polgárőröket.


"Biztató, hogy Töreki tábornok úr, mint a Polgárőrség nagy barátja majd képviseli és támogatja a Polgárőrséget az Országos Rendőr-főkapitányságon." - kezdte köszöntőjét dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, miután gratulált a főigazgatónak az emléktárgyhoz. Ezután köszönetet mondott a megye polgárőreinek az önkéntes munkáért, illetve, hogy munkájukkal hozzájárultak a Balaton északi részén a közbiztonság javulásához. Örömének adott hangot aziránt is, hogy a megyében a tisztségválasztás rendben, zökkenőmentesen zajlott le. "A Polgárőrség 25 éves, és ez idő alatt olyan fejlődést futott be, amely példa nélküli a civil szervezetek között. Azt is mondhatnám, hogy a Polgárőrség az egyik leg irigyeltebb civil szervezet Magyarországon." Az OPSZ elnöke kiemelte azt is, hogy egy felmérés szerint a lakosság 83 százaléka támogatja a Polgárőrséget, szükségesnek tartja a munkájukat, tehát a Polgárőrség a kormányzati mellett jelentős lakossági támogatással is bír. dr. Túrós András külön kitért a migrációs helyzetre, az ezzel járó munkára. "Véleményem szerint a polgárőröknek ezen a területen három feladata van. Egyrészt hazafias kötelességünk felzárkózni a Magyarország kormányának migrációs politikájához, mert az országot nem csak a rendőröknek, nem csak a katonáknak kell megvédeni, hanem a Polgárőrségnek is ki kell vennie részét a feladatból. Másik feladatunk, hogy támogatni kell a határ menti polgárőr egyesületeket, ha más nem erkölcsileg, hogy ezzel is kifejezzük, egyetértünk azzal amit tesznek, különösen Mórahalom, Ásotthalom, Szeged, Röszke térségében. Harmadik feladatunk pedig azzal függ össze, hogy nagyon sok rendőri erőt vezényelnek a mélységből, más megyékből a határ menti települések illetve a határ védelmére, és a polgárőröknek pótolniuk kell a rendőröket ezen a területeken, hogy közbiztonsági deficit ne keletkezzen."


"A polgárőrségről két szó jut eszembe, a segítségnyújtás és a köszönet - mondta Gyurics Tamás. - A segítségnyújtás, amit a polgárőrök az önkormányzat, az állampolgároknak és a rendőröknek tesznek, a köszönet pedig mindezen munkáért." A jegyző kinyilvánította, hogy örömmel fogadták a polgárőröket és kérte, hogy mindenki ismerkedjen meg Balatonkenesével.


Ezután a színpad előtt ünnepélyesen fogadalmat tettek a megye új polgárőrei, majd az elismerések és a jutalmak átadására került sor.

Az Országos Polgárőr Szövetség a Veszprém megyei Polgárőr Szövetség Elnökségének felterjesztése alapján:

A megyei polgárőr szövetségben és egyesületeiknél a folyamatos és magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként,

Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát adományozza

Görög Balázs úrnak Bánd Polgárőr Egyesület polgárőrének,

Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatát adományozza

Pupos Ferenc úrnak Szigligeti Polgárőr Egyesület Elnökének

Tóth László úrnak Ajka Polgárőr Egyesület polgárőrének,

Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatát adományozza

Szatmári Tamás Csabrendek Polgárőr Egyesület polgárőrének

Arany Lajos Csajág Polgárőr Egyesület polgárőrének

A Veszprém megyei polgárőr szövetség a kiváló polgárőr munkájuk elismeréseként, a járási koordinátorok javaslatára,

Szent László plakett elismerésben részesíti:

Filler István Városlőd

Sztriss László Küngös

Szegedi Tamás Nagyvázsony

Kardos József Pápa

Horváth Ádám Gógánfa

Tornai Miklós Kerta

Teszéri Attila Nagyesztergár

Palkovics Erika Berhida

Mórádi Tibor Balatonudvari

Horváth István Kapolcs

Horváth Jácint Gyulafirátót

Vágfalvi Attila rendőr százados, Dányi László tűzoltó ezredes, Bognár Bálint rendőr főtörzsőrmester.

A Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság vezetése a rendőrség munkájának segítése, a közös szolgálat ellátással és aktív közreműködés elismeréseként, a rendőrkapitányságok és a járási koordinátorok javaslata alapján,

Sárkányölő Szent György plakett elismerésben részesíti:

Makai József Balatonfűzfő Polgárőr Egyesület

Schögl Mátyás Balatonfüred Polgárőr Egyesület

Szabó Aladár Taliándörögd Polgárőr Egyesület

Bene Gergő Bánd Polgárőr Egyesület

Dülk József Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese

Megyei Labdarúgó Szövetségtől támogatást kapott:

Sümeg Polgárőr Egyesület

Balatonfűzfő Polgárőr Egyesület

Somlóvásárhely Polgárőr Egyesület

Jutasi Polgárőr egyesület

A rendezvény szervezői változatos programokkal próbálták szórakoztatni a jelenlévőket. A színpadon egymást váltották az előadók és a táncosok, megismerhették a régi idők ruházatát, volt népdalkör és néptánc fellépő, a gyerekeket pedig bohóc szórakoztatta. Élőben lehetett látni és hallgatni a Polgárőr rádió műsorát , ahol a bátrabbak üzenhettek , és zeneszámot is kérhettek egyesületüknek vagy barátaiknak. De volt, MRFK kommandós bemutató, Kutyás bemutató, lehetett fürödni és akinek kedve volt az mehetett akár hajókázni is.