Veszprém városában a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Program

2016.07.08

Az Országos Polgárőr Szövetség ez év februárjában hirdette meg Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programját. 2016. június 28-án került megtartásra a Veszprém városában a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Program egyik soron következő akciója, mely a márciusi megyei program indító óta folyamatos a megyeszékhelyen.

Fotó:https://www.police.hu

A megelőzési programban az állampolgárok szubjektív biztonságérzetének növelése érdekében a közterületi jelenlét került fokozásra. Áldozatvédelmi, bűnmegelőzési tanácsok és kiadványok kerültek átadásra. Előzetes egyeztetés történt Halmay György önkormányzati képviselővel, illetve Kórosi Tibor a Dózsa polgárőr egyesület elnökével.
A program elindítása előtt Miklósi György r. százados adott tájékoztatást és tartott eligazítást a résztvevőknek.

A 2016. 06. 28-án 14.00 órakor kezdődött szolgálatban részt vett:

- Halmay György önkormányzati képviselő

- 10 fő rendőr
- 3 fő rendőr hallgató
- 6 fő közterület felügyelő
- 15 fő polgárőr

A közös szolgálat során 5 csoport került létrehozásra, melyek az alábbi településrészeken végeztek járőri tevékenységet. A településrészek kiválasztásánál fontos tényező volt, hogy turisztikailag frekventált legyen, valamint azon külső városrészek is érintsék, ahol jelentős a turisták száma, valamint nagy számban fordulnak meg családok, gyerekek, fiatalok.

Településrészek:

1. Gulya domb
2. Kolostorok és kertek
3. Csatár hegy
4. Jeruzsálem hegy
5. Bakony művek / Dózsa tér

A járőrszolgálat során 82 fő állampolgárral történt kapcsolatfelvétel. Legfőbb hangsúly a bűn és baleset megelőzésen és a tájékoztatáson volt.

Fotó:https://www.police.hu

A szolgálat kiterjed a természeti értékek megóvására, közterületek, játszóterek, sportterek rendjének fenntartására, az ott kihelyezett eszközök állapotának megóvására, valamint a VergaZrt. tájékoztató tábláinak meglétének ellenőrzésére.

Az állampolgárokkal folytatott párbeszéd során egyetlen településrészről sem érkezett olyan információ, mely negatívan érintené a rendőri munkánkat, a megszólított lakosok elégedettségüknek adtak hangot, és örültek az ilyen jellegű közös rendészeti jelenlétnek.


A szolgálatba beosztott rendőrök a társszervekkel közösen mozgó szolgálatot láttak el, mely 18.00 órakor fejeződött be.


Tisztelettel: HajdárJózsef koordinációs alelnök