Vizsgát tettek a kutyák, mostantól Sümeg biztonságáért dolgoznak

2019.04.29

Tíz, polgárőri szolgálat ellátására kiképzett kutya vizsgázott sikeresen, így a jövőben gazdáikkal együtt járőrözhetnek.

A felkészítés, majd a vizsgáztatás is Sümegen zajlott a közelmúltban.

Ez már a második alkalom volt, hogy a városban rendezték a programot, ugyanis a térségbeli nagy létszám ezt szükségessé tette. A már kiképzett kutyák vizsgáztatása mellett a kuvasz-­fajtamentés révén a majdani polgárőr szolgálatot ellátó kutyáknál felmérték, hol tartanak engedelmesség, ügyesség, szocializáció terén. Az első életévüket betöltött kuvaszokat néhány hetes korukban kiadták egy polgárőrhöz, aki vállalta a képzésüket, az ellátásukat. A gazdák a képzéshez útmutatást kapnak a kutyás szolgálat szakembereitől.

A polgárőrök a két nap alatt a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ rendőr főtörzs- őrmestere, Hajdu Tamás vezetésével különféle feladatokat oldottak meg. Hajdu Tamástól megtudtuk, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség szakemberei kidolgozták a kutyával történő polgárőrszolgálat-ellátás szakmai hátterét. A két szervezet között létrejött együttműködési megállapodás alapján a kutyák teljesítménybírálatát a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Főosztályának szakértő munkatársai végzik. Szolgálatot csak eredményesen vizsgázott kutyával láthatnak el, amelynek feladata alapvetően a polgárőrök életének, testi épségének a védelme.

A kutya jelenlétének pszichikai hatása van, amely segít a közrend és a közbiztonság fenntartásában. Szolgálatot kizárólag csak a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban sikeres vizsgát tett kutyákkal láthatnak el a polgárőrök. Minden minősítés két évig érvényes, utána ismét szükséges a kutyák újbóli teljesítménybírálata.

A négylábú munkatársak kiképzése egyebek között a belvárosban is zajlott

Fotó: Tisler Anna

A megnyitón Molnár Zoltán, a Sümegi Polgárőr Egyesület elnöke, az Országos Polgárőr Szövetség kutyás szolgálatának a vezetője elmondta, hogy 2017. januárban már vizsgázott a városban tartott képzésen 9 kutya. A mostanin Veszprém megye és Cserkeszőlő kutyás polgárőrei vesznek részt. Bekapcsolódtak a kuvasz-fajtamentésbe is, amelyben egy éve már két kutyát Sümegre is kihelyeztek. A kuvasz jó képességű munkakutya, amelyből a megfelelő képzést követően kiváló őrző-védő eb válhat.

Makkos Róbert, a sümegi rendőrőrs parancsnoka kijelentette, hogy a közrend és a közbiztonság fenntartásában sokat jelent a polgárőrök jelenléte. Az őrs területéhez 21 település tartozik, és a nyári hónapokban sok a rendezvény, amelynek biztosításában, a szórakozni vágyók biztonságérzetének fokozásában fontos szerep jut a polgárőröknek.

Végh László polgármester köszönetet mondott a polgárőrök munkájáért, majd a képzésben részt vevők a város közterein bemutató
szolgálatot is végeztek.

Forrás:https://www.veol.hu/