Zetelaki lovas polgárőrök Szilvásváradon

2022.10.20

Hosszú évekre visszanyúló partnerkapcsolat köti össze a Heves Megyei Polgárőr szövetséget az erdélyi Zetelakán működő önkéntes bűnmegelőző egyesülettel.

A Paza Civilă, illetve a HMPSZ vezetői és tagjai rendszeresen ellátogatnak egymáshoz, amikor is kicserélik a bűnmegelőzésben szerzett tapasztalataikat. Az együttműködés révén az erdélyiek olyan hasznos szakmai ismeretekre és fogásokra tettek szert, amelyek nagyban hozzájárult a megalakulást követő teendők ellátásához.

A közeli napokban a lovas hagyományokat őrző és ápoló Szilvásváradra látogatott el Zetelaki Polgárőrség lovas tagozatának a képviselői, akik ezúttal találkoztak a HMPSZ elnökségének több tagjával, valamint a településen tevékenykedő egyesület képviselőivel. Mint az erdélyi csoport vezetője, Lukács Zsolt a megbeszélések alkalmával elmondta: az ötezer lakosú településen hat éve alakult meg a polgárőrség, melynek kétszázötven aktív tagja van, köztük huszonnégyen saját lovaikkal látják el az önkéntes szolgálatot. A lakóhelyük biztonságárért összefogó civilek tevékenysége eredményesnek bizonyult: a kezdeti időszakhoz képest 98 százalékkal csökkent bűncselekmények, elsősorban a betörések száma. Lukács Zsolt elmondta továbbá, hogy egy-egy ilyen látogatás alkalmával nemcsak a látnivalók érdeklik őket, az itteni polgárőrökkel való ismerkedés mellett tanulni szeretnének a magyarországi kollégáktól. Náluk ugyanis jelenleg még nincs sem előképző tanfolyam, sem vizsga.

A vendéglátók nevében Varga Balázs, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, a Szilvásváradi Polgárőr Egyesület elnöke köszöntötte a zetelaki lovas polgárőröket, akik megtekintették a lipicai ménest, jártak a nemzetközi és hazai lovas versenyek és programok lebonyolítására épült lovardában. Lehetőségük nyílt arra is, hogy tapasztalatcserét folytassanak az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozatának elnök asszonyával dr. Radácsné Reszegi Ritával. A megbeszéléseken - mint Varga Balázs tájékoztatott - szó esett arról az elképzelésről, miszerint a zetelakiak az itteni polgárőrök által tartandó szakmai oktatáson vegyenek részt a jövőben. Ennek a részleteit - a két ország érvényes jogszabályainak az eltérései miatt - a későbbiek során közösen dolgozzák majd ki.

Szerző: Szilvás István